Магазин

Воле да се жале, причају без престанка: Како да препознамо енергетског вампира на послу

"Енергетски вампир" је термин у поп култури који представља појединца који разговором може исцрпети, са којим свака интеракција "исисава животну енергију" из нас. Није званична дијагноза, али скоро свако може да помисли на особу која одговара овом опису, било да је то познаник, партнер, члан породице... Ипак, шта можемо урадити када је енергетски вампир наш колега, са којима свакодневно морамо да проведемо неколико сати?
Воле да се жале, причају без престанка: Како да препознамо енергетског вампира на послу© Canva/Анђела Ћосо

Енергетске вампире је веома тешко игнорисати на радном месту, поготово ако су део нашег тима, а не можемо да се отарасимо осећаја исцрпљености након скоро сваког разговора с њима. Потребни су нам да бисмо обавили посао, али не желимо да изискују нашу вољу и ремете лични мир, тако да је неопходно да знамо да их препознамо и одбијемо њихов "вампиризам". Постоји неколико начина да га препознамо:

Морамо обратити пажњу на наше емоције

Енергетски вампири нису увек људи који ће намерно да нас "нападну", већ овај ефекат могу постићи и на пасивне начине. "Ако се осећате уморно након интеракције са њима и запазите да се плашите следећег пута када налетите на њих, можда имате посла са емоционалним вампиром," рекао је за "Хафингтон пост" психолог Рајан Хаус.

"Они могу попримити различите облике, могу бити неко ко поставља превише наметљивих личних питања, неко ко наизглед увек има ужасан дан и жели да им се сви придруже, може бити неко ко прича дуге приче, које никада немају крај...", рекао је Хаус.

Ако се осећамо уморно, не можемо да се сконцентришемо на рад и постанемо потиштени након разговора са одређеним колегом, то може бити јасан знак да је то енергетски вампир. Сигурно је да ће увек постојати досадни разговори на послу, али негативне емоције после интеракције са енергетским вампиром су врло интензивне и могу да нам поремете продуктивност и расположење до краја дана.

Никада не жели да чује решење за своје проблеме

Иако ће са нама радо да разговара о свим проблемима и изазовима које има у животу, увек ће имати изговоре када му предложимо савет или помоћ. Енергетски вампири уживају да други осећају исто што и они, без тражења правог решења. Овакав стил комуникације може лако да нам исиса енергију, поготово ако често осећамо потребу да са њима изнова делимо савете и предлоге који би им били корисни, али их они једноставно неће применити.

Претерано дели личне детаље и води једностране разговоре

Према стручњацима, енергетски вампири су заправо дубоко усамљени људи и због тога их често можемо чути да стално говоре о свом личном животу и проблемима, а да нису свесни како други могу да се осећају због њиховог понашања.

Ипак, ова врста дељења информација не иде у оба смера, јер ће веома ретко да нам поставе питање о нама и нашем животу. Другим речима, енергетском вампиру служимо као кутија у коју ће да баце свој емоционални терет и (углавном) ништа више.

Како можемо да се заштитимо

Сигурно не можемо да променимо туђе понашање, поготово ако је у питању енергетски вампир који нема свест о свом понашању. Да не бисмо продубили своју фрустрацију, најбоље је да се искључиво посветимо пажњу себи и својим осећањима, али и да дубље анализирамо другог, како бисмо разумели разлог за његово понашање.

  • Емпатија и разумевање

Можда не желимо да пружимо емпатију појединцу који нас свакодневно умара, али пре него што осетимо огорченост када нам се поново обрати, можемо да покушамо да разумемо зашто се тако понаша.

Енергетски вампири могу осетити огромну потребу за "бескрајним" разговорима и пажњом јер су веома усамљени, а разлог за то могу бити догађаји из њихове прошлости, негативно или трауматично искуставо.

"Размислите: да су они потпуно емоционално здрави и да имају велико самопоштовање, да ли би морали да траже толику пажњу и емоционалну подршку од других, толико да негативно утичу на расположење других?" рекао је Хаус.

"Не. Техника енергетских вампира је вероватно нешто што су научили у прошлости, да би задовољили своје потребе, али никада нису учили здравије начине повезивања и одржавања односа. Ако размишљамо о њима на тај начин, можда можемо да видимо да су то повређени људи који су имали неке проблеме који су довели до овог несрећног стила грађења међуљудских односа."

Без претварања зарад "пристојности"

Да бисмо одржали хармонију на радном месту, често мислимо да морамо да саслушамо енергетског вампира, да реагујемо на његове жалбе и да му постављамо питања. Чињеница је да не морамо: следећи пут, када вампир осети потребу да нам подели своје најновије (негативно) мишљење, можемо само да климнемо главом и наставимо свој посао.

Ипак, ако наведена метода не успе, предност радног места је то да увек можемо да користимо пословне задатке као изговор. Уместо да разговор постане превише интиман и пређе одређене границе, увек се можемо осврнути на тему о послу, тренутном пројекту, да затражимо њихову помоћ око нечега (чак и када нам не треба)... На тај начин ће вампир добити пажњу, а ми ћемо бити "спашени" од потенцијално тешких тема и исувише личних разговора.

Сопствени мир је приоритет

Многима је позната следећа сцена: када се радни дан заврши, ми се враћамо у своју кућу, осећамо се потиштено, уморно и мрзовољно због разговора које смо имали са енергетским вампиром. С друге стране, за њега је то био само још један нормалан дан. Да ли то делује "фер"?

Иако можда имамо саосећање за њих, то не значи да морамо да жртвујемо сопствену срећу. Уместо тога, када будемо осетили да надолази још један "напад" вампира, можемо отворено да кажемо: "Извини, сада немам времена."

Некада је довољна само ова реченица, али ако није довољно уверљиво, увек можемо да додамо да смо уморни, заузети с послом, да ћемо разговарати неки други пут...  Најважније је да смо заштитили своје време и емоционални свет, јер, иако ће се вампир можда привремено осећати одбачено и усамљено, вероватно ће лако да пронађе нову "жртву". За ово не би требало да осећамо кривицу, јер је наше ментално здравље важније од емоционалних потреба колега који нису пронашли здравије начине комуникације.

image