Магазин

Психологија пословног односа: Како применити концепт 'пет језика љубави' на радном месту

Да би партнерски однос опстао, важно је да умемо да говоримо правилним језицима љубави, да обе стране разумеју шта је потребно да би се одржала хармонија и међусобно поштовање. Деценијама се о пет језика љубави - квалитетно време, речи одобравања, поклони, услуге и физички додир - говори искључиво у романтичном контексту, али да ли ове језике можемо применити и на радном месту? Одговор психолога је: да.
Психологија пословног односа: Како применити концепт 'пет језика љубави' на радном месту© Pexels/fauxels

Основа језика љубави на послу је захвалност и показивање поштовања. Психолози су за "Хафингтон пост" објаснили да су здрави међуљудски односи на послу неопходни за продуктивност и добробит радника. Радно место се може упоредити са механизмима машина.

"На пример, машине имају делове који су постављени близу једни других, што доводи до трења, тензије, топлоте и варница. Без уља које ће да подмаже ове делове, машина троши много више енергије него што је потребно. Исто тако, осим што доводи до позитивних емоција, захвалност у пословном тиму помаже свима да међусобно сарађују и постигну жељене циљеве," рекао је психолог Пол Вајт. 

Научне студије могу потрвдити да лична осећања запослених могу имати велики утицај на њихов успех на послу. У једном истраживању из 2012. године, научници су открили да 93 одсто запослених у испитаној фирми, који су рекли да се осећају поштовано, имају велику мотивацију да дају све од себе док раде, а 88 одсто је описало да се осећају ангажовано. Унутар наведене групе, само 21 одсто је рекло да планира да тражи нови посао у наредној години. Дакле, осим што помаже послу, радници који су задовољни се лакше могу сконцентрисати на најважније изазове, уместо да брину о детаљима који нису увек приоритет. 

Пет језика љубави на послу имају сличне називе као и они који се примењују у љубавним односима, али се другачије примењују. У њих спадају: речи одобрења, квалитетно време, "опипљиви" и "неопипљиви" поклони, прикладан физички додир и услуге.

Речи одобрења

Било да се користе у разговору или писаним путем, речи похвале за добро обављен посао или чак поједине особине запослених које могу да донесу добре резултате (педантност, емпатија, способности комуникације...), речи одобрења су веома ефикасна "награда" за оне којима овај језик љубави одговара. Најважније је да ове речи буду јединствене за оног коме су упућене, како би појединац знао да се његов успех и труд примећују.

Квалитетно време

У зависности од фирме, квалитетно време међу запосленима може да има неколико верзија. Неки од очигледнијих примера су прославе, догађаји за тим-билдинг или чак заједничка путовања, али квалитетно време не мора нужно да буде само изван радног места и времена. 

Некада је довољно да менаџер или директор одлучи да проведе неколико минута да насамо поразговара са запосленим о његовом напретку, будућим плановима и циљевима... Овакав разговор се може обавити уживо или виртуелним путем и осим што представља продуктиван корак ка завршавања задатака, показује радницима да су њихова улога и време које улаже у посао поштовани и уважени. 

"Опипљиви" и "неопипљиви" поклони 

Повод за "опипљив" поклон је најчешће рођендан, али некада може бити и награда за веома успешно завршен пројекат. Довољно је да то буде мали знак пажње, као што је цвеће/торта, а још већи утицај може имати предмет који запослени посебно воли (одређена врста хране, пића). Ипак, љубавни језик давања поклона не мора увек бити материјалан, већ то може бити и давање времена. Давање додатне флексибилности око радних сати, пауза, смена може бити веома значајан, неопипљив дар.

Психолози додају да време као поклон може бити сјајно, јер запослени тада може да се бави својим личним животом и обавезама, што доприности генералном задовољству када се врати на радно место и осећа се растерећено и поново спремно на рад.

Прикладан физички додир

"Многе студије показују да физички додир, (унутар здравих граница, у прикладним ситуацијама) може бити веома значајан или да чак пружа ефекат исцељења," објашњава Вајт. Најбољи пример могу бити "спонтана славља", као што је загрљај или руковање након заједничког успеха у раду. Некима ова врста блискости може бити веома драгоцен знак да су добро обавили посао и да су део заједнице. Ипак, најбоље је проценити границе запосленог и запамтити да имамо право да одбијемо било коју врсту физичког контакта, ако га не желимо. 

Услуге

Обављање услуга као језик љубави на послу показује другоме да нам је стало до њиховог залагања, труда и времена, али и да смо спремни да их подржимо када је то потребно. Неки од примера су "ускакање" када други нема довољно времена да заврши одређен задатак или када је очигледно да се не сналазе у одређеном послу. Ове врсте услуга не морају увек бити везане за рад, већ то могу бити понуде за заједнички ручак, доношење кафе или посластице из продавнице...

На овај начин се међусобни однос може учврстити унутар тима, што ће сигурно донети успех у сарадњи и циљевима компаније.

image
VV inauguration
banner