Магазин

Светски дан турске кафе - омиљени јутарњи напитак и топло пиће добродошлице

Фино млевена зрна кафе се заједно са водом скувају у џезви, а по жељи се стави коцкица или две шећера. Овако спремљен напитак је многима незаобилазни јутарњи ритуал, па можда и неизнанађује што је турска кафа уврштена на УНЕСКО-ову листу нематеријалне културне баштине. У њено име, сваког 5. децембара се обележава Светски дан турске кафе.
Светски дан турске кафе - омиљени јутарњи напитак и топло пиће добродошлице© samer daboul/pexels

Љубитељи турске кафе ће рећи да она није само кафа, већ је комбинација јединствене технике кувања, традиције, префињености, па чак и забаве. Дубоко је укорењена у Турској и на Балкану - служи се као топло пиће добродошлице и кључни је део свадбених прослава, веридби, рођења.

Какву кафу пијете

Колико пута смо чули ово питање - како у домаћинствима, тако и у ресторанима, хотелима. Одговор зависи од тога шта волимо, па може бити "горка", "слатка", "обична" или "немој јаку". Начин на који се припрема турска кафа остао је непромењен вековима - пржена, ситно млевена кафа се стави у хладну воду у џезву, онда сачекамо да проври и наспемо у шоље. Наравно да постоје варијанте на тему, те се ставља директно у кључалу воду. Уз њу се сервира шећер или ратлук, а чаша хладне воде се подразумева.

Има свој музеј

Први музеј у част турске кафе отворен је пре пар година захваљујући Наиму Коци и Атил Нарину. Налази се у Сафранболу, а у збирци посвећеној овом напитку налазе се различита зрна кафе, као и бројни предмети неопходни за њену припрему - машинице, влаге за мерње, дрвене кашике. Међу вредним експонатима налазе се: шоља коју је отомански султан Абдул Хамид користио, а посебну вредност има шоља са симболима који представљају дванаест Имама Бекташиског реда, наводи РТС. 

У Новом Пазару припрема се на старински начин

У овом граду у Рашком округу, у једном локалу у Старој чаршији, кафа се кува на традиционални, скоро заборавњен начин. Припрема се на жару, методом која се користила пре употребе струје - кува се полако у џезви на просутом жару. Својим мирисом и начином припреме привлачи туристе, али и локалце који су итекако верни овом напитку.

Прате је приче и легенде

Најраније спомињање конзумације кафе долази из Јемена у 15. веку. Век касније кафа се раширила на Каиро и Меку, а чини се да су је с одушевљењем прихватали свуда где би прокували њена самлевена зрна.

Постоје разне приче и легенде везане за кафу. Многима је позната она о јеменском пастиру који је приметио да су његове овце, пошто су обрстиле жбун пун необичних плодова, целу ноћ остале будне.

image