Магазин

Википедија објавила 25 најгледанијих страница у 2023: Први ЧетГПТ

Вишејезична интернетска енциклопедија Википедија објавила је списак 25 страница које су највише пута прегледане и навела да се на прва три места налазе ЧетГПТ, Опенхајмер и забава у Индији.
Википедија објавила 25 најгледанијих страница у 2023: Први ЧетГПТ© Unsplash/Oberon Copeland @veryinformed.com

Списак је показао да расте занимање за иновације, вештачку интелигенцију, људе који су преминули ове године, преноси Си-Ен-ЕН.

Према подацима, Википедија коју води непрофитна фондација Викимедија је до сада у 2023. години имала више од 84 милијарде прегледа страница, од којих је ЧетГПТ на првом месту са 49,4 милиона прегледа.

"Јасно је да су људи желели да боље разумеју историју и контекст који стоји иза ЧетГПТ технологије док су експериментисали са њом", рекла је Ануша Аликан, директорка за комуникације фондације Викимедија и додала да "Википедија игра кључну улогу у обуци готово сваког великог језичног модела".

Како се наводи, публика Индије и Југоисточне Азије извршила је велики утицај на листу 2023. године, пошто су петину листе чинили медији из тог региона и саме Индије.

Међу најгледанијих 25 страница, осим ЧетГПТ, нашли су се преминули у 2023., Опенхајмер, Светско првенство у крикету, Индијска премијер лига, индијски филмови Јаван и Патан, Тејлор Свифт, филм Барби, Кристијано Роналдо, Лајонел Меси, Премијер Лига, Метју Пери, САД, Илон Маск.

На листи су и филм Аватар, Индија, Лиза Мери Присли, Чувари галаксије, руска војна операција у Украјини, Ендрју Тејт.

image