Магазин

Једноставан трик који спречава замагљивање наочара за вид

Уколико носите наочаре, сигурно се током зимског периода сусрећете са константним проблемом - улазак са хладне улице у топле просторије подразумева да помагало за вид замагли у секунди. Ово "ситуација" је резултат кондензације, а њено решење се крије, ни мање ни више, него у сапуну и води.
Једноставан трик који спречава замагљивање наочара за вид© freepik

Замагљене наочаре су резултат хемијског процеса који се догађа када се водена пара довољно охлади да се из гаса врати у течно стање. Ово се дешава сасвим изненада, посебно када постоји драстична разлика између температуре стакла и ваздуха. Дакле, ако смо били напољу по хладном зимском дану и ушли у загрејану просторију, наочаре ће одмах замаглити, а иста ствар важи када по врелим летњим данима, изађемо из климатизоване просторије на влажни летњи ваздух.

Такође, за многе је проблем замагљивања наочара постао скоро па уобичајен током пандемије корона вируса, јер су маске усмеравале топли, влажни дах према наочарама.

Ипак, за ово постоје решења и иако можемо да купимо у апотеци премазе, спрејеве и крпице за брисање стакала које штите наочаре од стварања кондезације, такође није лоше да пробамо далеко економичнији метод који је подједнако ефикасан.

Трик са сапуном и крпица од микрофибера решавају проблем

За многе је неочекивано, али вода и обичан сапун помажу код замагљених наочара. Једноставно, нежно оперемо стакла сапуном и водом, а затим оставимо да се осуше са малим слојем сапуна на њима. Ово неће ометати вид, али ће спречити стварање магле, пише Синет. Саветује се да се обратимо оптичару како бисмо били сигурни да сапун неће оштетити премазе које већ имамо на стаклима.

Треба да имамо на уму да понекад не можемо да избегнемо замагљивање наочара. Зато је неопходно да у кутији за одлагање наочара имамо и крпицу од микрофибера.

Митови који не помажу у оваквим ситуацијама

Као и код сваке друге сметње, често проналазимо нека своја решења. То је случај и са кондезацијом стакла на наочарима, а неке од ових тактика заправо могу погоршати проблем.

Зато је битно да избегавамо одређене препоруке које долазе са интернета, а који су се наводно показали као веома ефикасни. Стављање пасте за зубе или средстава за дезинфексцију руку нису препоручљиви, јер сода бикарбона и алкохол, који се налазе у наведеним препаратима, оштећују постојеће премазе.

image