Магазин

Зара ипак повукла фотографије са свог сајта након позива на бојкот

Фотографије, које су се појавиле на почетној страници Зарине онлине продавнице у понедељак ујутро, више нису видљиве на сајту или апликацији. Рекламне фотографије са луткама са недостајућим удовима и статуама умотаним у бело, код многих су изазвале су револт, а неки пропалестински активисти позвали на бојкот тог модног бренда.
Зара ипак повукла фотографије са свог сајта након позива на бојкотGetty © Naomi Rahim / Stringer

Компанија Индитекс, која је власник Заре, саопштила је да је промена део уобичајене процедуре освежавања садржаја.

Не коментаришући позиве на бојкот, из Индитекса наводе да је колекција "Атеље" осмишљена у јулу, а фотографије снимљене у септембру, док је рат између Израела и Хамаса почео после 7. октобра, преноси Ројтерс.

На Зарином Инстаграм налогу је објављено десетине хиљада коментара о фотографијама, многи са палестинским заставама, док је хаштаг "BoycottZara" био у тренду на платформи X (Твитер).

Како изгледа капања која је потресла свет

На званичним профилима шпанског бренда подељене су уметниче фотографије, хладне естетике, које у фокус стављају Зара Ателијер колкцију. Централна фигура је чувена манекенка Кристен Мекменами, која је одевена у беспреконо сашивене сакое, јакне, чизме изнад колена. Колекција је лимитирана и истиче преданост занатству и страст за уметничким изразовима. Такође је инспирисана мушким кројевима из прошлих векова.

Ипак, судећи по бројним коментарима на мрежама, људи ниси тако доживели ову капању. Манекенка која носи лутку умотану у бело платно, попрсје које лежи на поду, као и модел без руку, за многе су имали другачије значење. Наиме, критичари су навели да рекламне слике личе на фотографије лешева у белим покровима у Гази.

Капања је постала вирална током викенда, а огорченост и бојкот са друштвених мрежа се пренео и у Зарине продавнице широм света. Многи активисти су протестовали испред радњи овог бренда.

image