Магазин

Данас су материце, најлепши празник мајки и жена: Зашто се "везују"мајке и шта се поклања деци

Ово је највећи хришћански празник мајки и жена, који се обележава две недеље пред Божић. Тога дана деца поране и унапред припремљеним канапом, концем, шалом, марамом или каишем, да на препад завежу своју мајку, за ноге, на исти начин, као што су њих мајке везивале на Детинце.
Данас су материце, најлепши празник мајки и жена: Зашто се "везују"мајке и шта се поклања деци© freepik/prostooleh

Кад је вежу, мајка се прави да не зна зашто је везана. Деца јој честитају празник, а мајка им онда дарује поклоне, и на тај начин се "дреши". На исти начин се вежу и све удате жене, које се "дреше" поклонима деци: колачима, или неким другим слаткишима.

Српска православна црква обележава Материце, једну од три посебне недеље које постоје у црквеним службама, а поводом рођења Исуса Христа. Дакле, у предпразништву Рођења Христовог нанизани су Детинци, Материце и Оци.

У овим припремним недељама пред Божић народни обичаји су, углавном, свуда исти. Најпре оци и мајке, у трећу недељу пред Божић, која се зове Детинци, изјутра рано "везују" своју децу, негде чак и ону у колевци, а деца им се "дреше". Пошто је то увек недеља по Светом Николи, то обично "Свети Никола ујутру доноси деци поклоне".

У другу недељу пред Божић, која се зове Материце, оци и деца "везују" мајке, а оне им се "дреше". Материце су у средини, јер је мајка веза по којој "да није мајке, ни света не би било".

У  недељу пред сам Божић, која се зове Оци, мајке и деца "везују" оце, а они им се "дреше".

Обичај "везивања" и "одвезивања" потврђује нераскидиву веза свих чланова породице и симболише чврсте породичне везе, слогу и мир. Такође, симболика овог узајамног "везивања" и "дрешења" деце и родитеља је јасна - припрема за дочек најрадоснијег хришћанског празника Божића, који је помирио човека са Богом одрешивши га веза грехова, а везавши га новом везом љубави за Бога.

Народна веровања и обичаји везани за овај празник

Према старим обичајима на данашњи дан су се састајали мушкарци и девојке који планирају брак. Још једно занимљиво веровање је и да мужеви треба да вежу своју тек удату жену и тако призову добијање потомства у наредној години.

Такође, на овај дан се спрема свечани, посни ручак, који породицу окупља за столом.

Некада су жене које имају удате ћерке без деце, одлазиле код њих у посету, носећи колаче и дарове за откупљење.

image