Магазин

Инјекције ботокса могу ублажити симптоме депресије

Ботокс се користи за улепшавање, за третирање болова у мишићима, прекомерно знојење, а најновије студије показују да ботокс може бити потенцијални лек у борби против депресије и анксиозности. Утицај ботокса на показивање емоција може довести до промена у раду мозга и помоћи у ублажавању осећаја туге, нервозе. Неколико стручњака су за "Нешнал џиогрефик (National Geographic)" поделили детаље, који показују како су инјекције ботокса помогле учесницима истраживања који су патили од депресије.
Инјекције ботокса могу ублажити симптоме депресије© Unsplash/Vlad Egorov

Лекари и научници су почели да истражују утицај ботокса на поремећаје расположења, као што су депресија или аксиозност. Стручњаци кажу да, иако инјекције ботулинских токсина нису одобрене за лечење депресије или анксиозности, прелиминарна истраживања делују обећавајуће.

"Депресија је специфична болест и једна трећина пацијената са депресијом не реагује на антидепресиве", каже Мишел Магид, ванредни професор психијатрије на Медицинској школи Дел на Универзитету Тексас у Остину. "Када се то догоди, морамо да размишљамо "ван оквира". Сви ми тражимо додатну помоћ из наше кутије са алатима за лечење."

У студији објављеној у јуну 2023. у часопису "Токинс (Toxins)", истраживачи су открили да је педесет три одсто мушкараца и жена који су, као третман за депресију, примили инјекције ботулинум токсина А мишиће између обрва (глабеларна регија), доживели значајно побољшање симптома.

У ранијој студији, обајвљеној у журналу "Брејн енд Бихејвиор (Brain and Behavior)", истраживачи су отрили је да су људи са депресијом, који су примили инјекције ботокса у различите мишиће који контролишу мрштење, доживели значајније смањење симптома депресије у поређењу са онима који су узимали сертралин (антидепресив) после 12 недеља. Поред тога, побољшање расположења је почело раније код оних који су примили инјекције и било је мање нежељених ефеката, него код оних који су узели антидепресиве.

"Са наведеним резултатима, лако је претпоставити да нас козметичке процедуре улепшавају, па се због тога осећамо боље", каже Магид, "Али прича је дубља."

Изрази лица и емоције

Постоји неколико теорија које могу да помогну у разумевању утицаја ботокса на депресију. "Једна је повезана са такозваном хипотезом повратних информација о лицу – идејом да је однос између унутрашњих емоционалних стања и израза лица двосмеран", објашњава Норман Розентал, клинички професор психијатрије на Универзитету Џорџтаун, који је истраживао ефекте инјекција ботокса на депресију и социјалну анксиозност.

"Ако сте тужни, то ће се природно одразити на вашем лицу. С друге стране, ако ваше лице прво поприми тужан или узнемирен израз, то ће се одразити у вашем мозгу и заиста покренути прави осећај туге."

Другим речима, и мишићна меморија и когнитивна меморија су укључени у емоционална искуства: наши мишићи лица памте одређено стање ума, а наш ум се, у исто време, ослања на мишиће да би покренуо осећања. Због тога стручњаци сматрају да инјекције ботокса разбијају везу између мишићне меморије и психолошког стања.

Утицај на мозак

Научници објашњавају да постоје чак и докази са скенирања мозга пацијената. Резулатати су показали да убризгавање ботулинум токсина у чело смањује активност у амигдали, делу мозга који је активан током осећаја страха, депресије, беса и других негативних емоција. Ово може бити један од разлога зашто људи са одређеним облицима депресије боље реагују на ботокс него на лекове.

Занимљиво је да промене расположења повезане са ињекцијама ботокса не настају само када се инјекције дају у чело и лице. Студије су показале да су људи који су користили ботокс због мигрене, спазма мишића, бола у врату, прекомерно знојење, имали нижу учесталост анксиозности и депресије. Другим речима, није важно где се ботокс убризгава, јер су ефекти били исти. 

Потенцијалне предности и мане

Инјекције из претходних студија су показале одређене предности у односу на друге третмане за поремећаје расположења, према заговорницима овог приступа. Инјекције доносе мање нежељених ефеката него антидепресиви (главни нежељен ефекат је привремена иритација на месту ињекције), кажу стручњаци. Поред тога овакав третман неће бити у интеракцији са другим лековима за депресију или анксиозност.

Постоји и могућност да сам чин одласка на третман може да донесе осећај задовољства, јер наводи пацијента да размишља о себи на другачији начин и покушава помоћи свом телу и уму. На крају, ако појединац делује опуштено, освежено и на лицу му се не виде одрази негативних емоција, може несвесно утицати на друге људе око себе и пробудити позитивна осећања.

Наравно, многи научници нису убеђени да ботокс може имати значајну улогу у третирању депресије, јер су тешки осећаји туге симптоми које ботокс само може "маскирати", а не излечити. Поједини сматрају да је потребно одрадити и неколико тестова који би доказали да ли је улога ботокса заправо само плацебо ефекат. Осим тога, оваква врста "терапије" није јефтина, с обзиром да није званично прихваћена и проглашена ефикасном. 

Ипак, претходно наведени стручњаци сматрају да је значајно даље истраживати везу између депресије и ботокса, јер неконвенционални приступи увек могу довести до неочекиваних, али жељених, резултата. За сада, пре покушавања било које врсте третирања симптома депресије и анксиозности, увек је потребно консултовати се са стручњацима и применити опште прихваћене и проверене лекове и савете.

image