Магазин

Земље ЕУ постигле договор о кључним правилима која регулишу употребу вештачке интелигенције

Европа се позиционирала као пионир нових глобалних стандарда након постигнутог договора о правилима која регулишу употребу вештачке интелигенције
Земље ЕУ постигле договор о кључним правилима која регулишу употребу вештачке интелигенцијеwww.globallookpress.com © IMAGO/www.imago-images.de

Законодавци Европске уније постигли су договор о правилима која регулишу употребу вештачке интелигенције (ВИ), саопштио је европски комесар за унутрашња тржишта Тијери Бретон на Иксу.

Договор се односи и на владину употребу вештачке интелигенције у биометријском надзору и на то како да се регулише системе вештачке интелигенције као што је Чет ГПТ.

Посланик Брандо Бенифеи, један од двојице водећих преговарача у Европском парламенту о овој теми, такође је у петак вече у објави на Иксу навео да је дошло до договора, преноси Ројтерс.

Споразум је постигнут након скоро 15 сати преговора и готово 24-часовне дебате у четвртак, наводи британска агенција.

Европа се позиционирала као пионир нових глобалних стандарда након постигнутог договора о правилима која регулишу употребу вештачке интелигенције (АИ), наведено је у изјави европског комесара за унутрашња тржишта Тијерија Бретона објављеној на сајту Европске комисије.

Он је истакао да је на преговорима Европског парламента, Европске комисије и Савета Европе о вештачкој интелигенцији успостављен обавезујући, али уравнотежен оквир за велике моделе ВИ ("моделе АИ опште намене"), који подразумева транспарентност за све моделе опште намене, као и оштрије захтеве за моћне моделе са систематским утицајем на европско јединствено тржиште.

Споразумом су се стране обавезале да поштују људска права и да избегну масовно надгледање у Европи, наведено је у изјави.

Бретон је истакао да су развијени алати за промовисање иновација и да је Европа усклађена када је реч о тестирању високоризичних АИ система у условима стварног света, односно ван лабораторије, уз неопходну заштиту.

У изјави је наведено да је договорен чврст оквир за спровођење Закона о вештачкој интелигенцији, што подразумева надзор тржишта на националном нивоу, нову канцеларију ЕУ за АИ, као и оштре казне за компаније које се не придржавају правила.

Европосланици нису могли да се сложе око тога како да регулишу системе као што је Чет ГПТ, у оквиру правне регулације која има за циљ да обузда вештачку интелигенцију.

image