Магазин

Психолог саветује како да се не упоређујемо са туђим "савршеним" празничним објавама на Инстаграму

Ако ових дана листате туђе објаве на друштвеним мрежама можда вам кроз главу пролазе мисли као што су: "Како је њихова јелка тако богато украшена и велика, а зимовање делује идеално...", нисте једини. Да ли упоређујете сопствену реалност са објавама на Инстаграму и верујете да не доживљавате празничну еуфорију "како треба"? Ако је одговор 'да'- време је за промену перспективе. Стварање нереалних очекивања може довести до незадовољства стварним искуством, каже психолог Маја Павлов за РТ Балкан.
Психолог саветује како да се не упоређујемо са туђим "савршеним" празничним објавама на Инстаграму© Unsplash/Sabri Tuzcu

Сада је време да свако покаже своје "најблиставије" тренутке на онлајн профилима, али прекомерно гледање и анализирање ове врсте садржаја може да проузрокује негативна осећања и упропасти нам славље. Има ли сврхе да своју реалност упоређујемо са "савршеним" празничним објавама на Инстаграму?

"Има доста тога бајковитог у празничним расположењима: Од тога шта ћемо све радити, до тога где ћемо све бити или са ким ћемо бити… Идеализација овог "посебног времена", или нашег "права на слављеничко време", може да доведе до пренаглашавања "савршенства" и гламура," објашњава психолог и психотерапеут Маја Павлов за РТ Балкан. 

"Друга последица ове идеализације је стварање нереалних очекивања о томе како би празници требало да изгледају, што може довести до незадовољства стварним искуством." Психолог објашњава да има и људи који уопште нису у стању или немају могућности да доживе одређена славља и празнична искуства, тако да долази до другог екстрема: ако је с једне стране пренаглашена идеализација позитивног, у овом случају долази до пренаглашеног осећаја губитка: "Ништа од тога немам, ништа мени не припада, ја сам губитник…"

Ова врста уверења нам лако "замагли очи" и можемо да се осећамо као је овај период свима лепши, осим нама, као да нас празнична чаролија и забава "заобилазе".

"Упоређивање са другима је на неком нивоу неминовно, али са друге стране, важно је остати повезан са собом и својим окружењем, да видимо шта у том контексту можемо и желимо себи да омогућимо. Врло је важно да изађемо из наметнуте парадигме "савршених" поклона, односа, или зимовања, који припадају неком другом…"

Ако не желимо да упропастимо наше празнике, психолог саветује да се осврнемо на оно што већ имамо и да будемо захвални на томе. Додаје да и шта све немамо у овом тренутку зависи од реалне процене и селекције, као и да сами себе морамо да запитамо шта нам је заиста потребно.

"Пуно ствари које нам се нуде можда и нису заправо наш избор, већ утицај наших бомбардованих чула, кроз која је намеће слика о срећи, путовањима и поседовању ствари… Овај доживљај "пропуштања" може довести до стварања притиска да и ми морамо да постигнемо исти ниво савршенства, што ствара стрес и незадовољства разне врсте, јер смо исфрустрирани оним што би "требало" да радимо, уместо да закључимо шта можемо и шта хоћемо.

Разбијање илузије - Живот није објава на Инстаграму

Да бисмо смањили нереална очекивања, псиохолог саветује да прво покушамо да разумемо да друштвене мреже приказују селективне тренутке. Свака објава служи за представљање најлепших делова нечијег живота, поготово када дођу празници, јер су сви проблеми "замаскирани" шљокицама и светиљкама. "Можемо да се фокусирамо на стварне вредности празника, попут заједништва, љубави и захвалности, можемо да радимо ствари за које "коначно имамо времена"... Управо то нам може помоћи у превазилажењу притиска да морамо бити савршени."

"Кључ је развијање свести о стварности иза друштвених медија, постављање реалних очекивања и фокусирање на личне вредности и искуства током празника," закључује психолог и додаје да осећање захвалности за оно што имамо и препознавање вредности аутентичних тренутака може да нам помогне да се осећамо испуњено својим јединственим празничним искуством.

image