Магазин

Празници без партнера: Време за туговање или прилика за другачију врсту радости

Празници су комбинација традиције, весеља, дружења, породице, као и љубави. Међутим, шта је са онима који ће славља и радосну атмосферу провести сами, без своје "друге половине"? Да ли се подразумева да ће бити тужни и несрећни у овом периоду, јер неће добити новогодишњи пољубац када откуца 12 сати? Према стручњацима, одговор је: не. Брачни саветник Небојша Савић за РТ Балкан објашњава да не би требало да верујемо да су нам празници "упропашћени", само зато што тренутно немамо партнера.
Празници без партнера: Време за туговање или прилика за другачију врсту радости© Pexels/Tim Douglas

Многи људи који нису пронашли љубав или су је изгубили пред празнике често се осећају као да не могу у потпуности да уживају у свечаним чаролијама које ово доба године доноси. Разумљиво је да, ако немамо партнера са којим можемо да доживимо све лепе стране празника, можемо да изгубимо вољу за радовањем и социјализацијом. Ипак, брачни саветник Небојша Савић сматра да је добро да гледамо на ствари из другачије перспективе.

"Време празника се увек везује за радост, за заједништво, сви око нас су лепо расположени и весели... То је слика која нам се увек шаље кроз медије и усађена је у нас," сматра брачн саветник. "Ту постоје и друштвена очекивања: Током разговора са људима сам приметио да, без обзира да ли јесу или нису у браку, сви постепено почињу да осећају тај друштвени притисак, да за време празника ви морате да будете радосни, морате добро да се проведете, морате да будете са својом породицом и пријатељима..."

Наш саговорник додаје да, ако појединац не успе да испуни наведена очекивања, може се осетити као да је неадекватан и мање вредан, а ове мисли могу бити интензивније ако није у вези или браку, јер нема са ким да "подели" срећу.

"Што се тиче људи који су сами, морам прво да напоменем да бити сам није исто што и бити усамљен - постоје људи који су у дугогодишњем браку или вези, а и даље се осећају усамљено."

"Зашто су људи сами? Неко по сопственом избору, а неко стицајем лоших животних околности (смрт партнера, развод, раскид...). У овом периоду, људи који су недавно изгубили партнера сигурно осећају тугу, жалост, недостаје им, можда се сећају различитих ствари из прошлости, можда су чак и депресивни."

Наш саговорник наводи да, чак и поред ових унутрашњих борби, од људи се увек очекује да буду радосни и да се добро проводе. "Ми увек говоримо људима: ако на Нову годину легнете у кревет пре 12 сати, то је сасвим у реду, ништа нисте лоше урадили. Једноставно сте следили своје емоције, немојте зарад других ићи преко својих осећања."

Другим речима, ако неко нема партнера, то не значи да ће празници сигурно бити несрећно време, да ћемо да тужно псоматрамо друге парове из угла у соби, већ то може бити период у коме се човек може окренути ка себи и сопственим потребама: може да се лепо наспава, насамо погледа неки филм, да оде на излет, чита књиге, да вежба... "Увек постоји начин да вам празнично време буде корисно и испуњено онако како ви желите, а не како други очекују од вас."

Не би требало да очајавамо због љубави током славља: осим што на тај начин искључиво обраћамо пажњу на негативне емоције, себи заправо одузимамо драгоцено време, сматра Небојша Савић.

"Многе ствари можемо да надокнадимо, али време не можемо, тако да је добро да овај период искористимо да негујемо и градимо добре односе с другима, али и да се посветимо себи. То је човекова основна потреба, али време за себе данас представља луксуз, тако празници могу бити права прилика да се људи повежу сами са собом - за шта је потребно времена и тишине."

Добро је да себе подсетимо и на друге врсте љубави и благослова које имамо у животу. То могу бити наши пријатељи/породица, који би радо са нама провели празнике, можемо коначно да усавршимо нови хоби за који нисмо имали времена до сада или да отпутујемо негде где ћемо имати прилике да упознајемо нове људе, да се одвојимо од места на којима проводимо сваки дан и истражимо нове делове света (и себе)... 

На крају, чак и да одлучимо да празнике проведемо као и сваки други дан и ако желимо да прескочимо журке и вечере, то ће увек бити добар избор, јер је најважније да следимо оно што најискреније желимо и мислимо да ће да нам прија.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner