Магазин

Сређивање собе, питања о будућности: Шта највише иритира тинејџере

Пубертет је увек турбулентно доба, али постоји неколико окидача који могу проузроковати негативне реакције и емоције код тинејџера, откривају истраживачи. Неки од њих су питања о њиховим плановима за будућност, подсетници на обављање кућних послова и непажња саговорника током озбиљних разговора. На крају, студија одговара на питање - да ли мозак младих другачије "упија" иритантне ситуације него мозак одраслих?
Сређивање собе, питања о будућности: Шта највише иритира тинејџере© Unsplash/Christian Erfurt

Знамо да сваки тинејџер пролази кроз интензивне менталне и физичке промене, што утиче на њихову способност регулисања емоција. Како би боље разумели шта највише може да их иритира и погорша им расположење (или чак утиче на ментално здравље), научници су одлучили да групи тинејџера (од 16 до 18 година) приложе неколико писаних примера свакодневних сценарија и скенирају рад њиховог мозга.

Издвојили су неколико највећих "преступника", то јест интеракција или догађаја која проузрокују нервозу и иритирају младе. Један од највећих окидача је био сценарио у коме их родитељи више од два пута подсећају да морају да среде своју собу, иако су већ обећали да ће то урадити. Овај пример са листе је чак доспео изнад добијања лоших оцена.

Исто важи и за подсетнике везане за друге кућне послове - ако их родитељ спомене више од једног пута, могу врло негативно да утичу на расположење тинејџера. Поред тога, на листи је и прекид интернет конекције, поготово ако се догоди у току коришћења. 

Још један од највећих окидача су била питања везана за будућност (посебно од стране старијих чланова породице), на шта су учесници рекли: "Свако од тебе очекује да већ знаш шта хоћеш да радиш у животу, иако си само тинејџер," преноси "Дејли мејл". 

Следеће на листи су различите ситуације у којима их родитељи не схватају озбиљно, а прво место заузима сценарио у коме тинејџери другоме покушавају да поделе користан савет, али их саговорник не слуша и често их прекида током разговора. Другим речима, тинејџери желе да их неко саслуша и уважи њихове речи.

"Ова студија нам пружа интересантан увид у оно што највише иритира тинејџере. Ту су многи класични примери, као када их родитељи подсећају на поспремање собе и негативне реакције када осећају да их неко не поштује и када их одрасли прекидају док разговарају," говори главни аутор студије са Универзитета у Единбургу.

Стручњаци су желели боље да разумеју како се мозгови адолесцената активирају у односу на наведене примере, а закључили су да долази до интензивне реакције у делу мозга који помаже код регулисања емоција, што сугерише да тинејџери другачије доживљавају иритантне ситуације од одраслих. 

Већина учесника је такође пријавило да пате од анксиозности и свакодневног лошег расположења, што може да има још већи утицај на овакве реакције у мозгу.

"Дакле, родитељи би могли да покушају да имају више стрпљења и да гледају на ствари из перспективе тинејџера," сматрају аутори студије.

image
VV inauguration
banner