Русија

Кремљ: Одговорни за трагедију у Одеси морају бити кажњени

"Мировна" конференција у Швајцарској, без учешћа Руске Федерације, очигледно није усмерена на успех, оценио је портпарол Кремља Дмитриј Песков
Кремљ: Одговорни за трагедију у Одеси морају бити кажњениGetty © Gail Orenstein/NurPhoto/Corbis

Одговорни за трагедију, која се догодила пре 10 година у Дому синдиката у Одеси, морају бити кажњени. За такве злочине не постоји застарелост, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Сећамо се свих оних који су тада трагично страдали и уверени смо да они који стоје иза тог злочина морају да буду кажњени", поручио је портпарол Кремља.

Песков је истакао да је "потпуно неприхватљива и срамна страница" у историји Украјине чињеница да организатори и извршиоци тог злочина никада нису кажњени.

У Одеси, након пуча у Украјини 2014. године, активисти антимајдана су у знак протеста поставили шаторски камп на Куликовом пољу, а поподне 2. маја почели су сукоби активиста "антимајдана" на једној страни и присталица пуча на другој.  

У масовној тучи дошло је и до пуцњаве, молотовљевим коктелима заусти су шатори на Куликовом пољу, али тај пожар био је само увод у онај још страшнији који се догодио у оближњој згради Дома синдиката где су пред украјинским националистима, хулиганима и разјареном руљом побегли проруски демонстранти. Полиција је већ пре тога изгубила контролу над оним што се дешавало на улицама, међу грађанима Одесе и није никог штитила.

Било какви преговори без Русије немају за циљ успех

Говорећи о "мировној" конференцији у Швајцарској, Песков је рекао да преговори о решавању сукоба у Украјини без учешћа Русије немају за циљ успех.

"Не разумемо каква је то прекретница та мировна конференција у Швајцарској, нити о каквим се резултатима може говорити без учешћа Русије. То је потпуно немогуће. Јасно је да је реч о некој врсти иницијативе која није усмерена на резултате. Став Русије о питању преговора је добро познат. Доследан је и апсолутно транспарентан", поручио је Песков.

Руска Федерација "за сада" није позвана на конференцију о Украјини, која ће се одржати 15. и 16. јуна у Бјуренстоку, у Швајцарској, саопштило је швајцарско Министарство спољних послова на свом званичном сајту.

"Русија за сада није позвана на састанак. Швајцарска је показала отвореност за идеју да упути позив на конференцију Руској Федерацији. Међутим, Русија је већ у више наврата, и то јавно, изразила став да није заинтересована да у њој учествује", наводи се у саопштењу.

image