Свет

Британски стручњак: Америчка помоћ неће помоћи Украјини, потребна су још три таласа мобилизације

Како наводи Ватлинг, врх украјинске војске биће суочен са задатком да "спроведе још три таласа мобилизације" и тако обезбеди ротацију војника који се налазе на фронту
Британски стручњак: Америчка помоћ неће помоћи Украјини, потребна су још три таласа мобилизацијеGetty © Kostiantyn Liberov/Libkos

Војна помоћ САД неће допринети украјинској војсци да задржи своје положаје на бојном пољу, уколико се не спроведу још три таласа мобилизације, оцењује војни експерт и истраживач Џек Ватлинг из лондонског института РУСИ за "Форин аферс".

"Амерички пакет помоћи неће решити украјинске проблеме на фронту. Украјина ће морати да мобилише још људи, побољша свој програм обуке и на адекватан начин опреми своје трупе", истиче он.

Како наводи Ватлинг, врх украјинске војске биће суочен са задатком да "изврши још три таласа мобилизације" и на тај начин одмах обезбеди ротацију војника који се налазе на фронту.

Међутим, британски стручњак оцењује да за успешну мобилизацију постоји ограничавајући фактор, у виду потребе за опремањем нових војника и обучавањем додатног броја официра.

"Ови проблеми се могу решити, али се то одмах мора урадити ако Украјина жели да има довољно снага до јесени", оцењује он, истичући да је ово једини начин да Кијев преузме иницијативу на бојишту.

image