Магазин

"Да је Рускиња, не би победила": Украјинка проглашена за Мис Јапана

Каролина Шино је проглашена за Мис Јапана за 2024. годину, а у свом говору је истакла да осећа велику захвалност што је коначно препозната као Јапанка. Међутим, Шино је рођена у Украјини, а у Јапан се преселила када је имала пет година. Њена победа је постала повод за велику дебату јавности. "Зашто Зеленског нису прогласили за Мис Јапана?", пишу корисници на мрежама, док други сматрају да је ово добар корак ка будућности и умањивању расне дискриминације.
"Да је Рускиња, не би победила": Украјинка проглашена за Мис Јапана© Youtube Screenshot/KYODO NEWS

Шино је прва натурализована држављанка Јапана која је однела прво место на овом такмичењу, али њена победа је покренула питање: шта значи бити Јапанац? 

"Морала сам да се суочим да осудама које су ме спречавале да будем прихваћена као део културе, тако да сам презахвална што сам примећена на овом такмичењу и што су ме сви третирали као праву Јапанку", рекла је Каролина Шино на јапанском језику током свог говора на сцени такмичења "Мис Јапан Гран при". Додала је да за себе сматра да је Јапанка "по говору и по уму", као и да би волела да створи друштво у којем "људи не осуђују друге на основу изгледа".

Док су једни њену победу препознали као "позитиван одраз времена", други су били збуњени одлуком и сматрају да "Мис Јапана не би требало да буде из Европе". Многи верују да је ово заправо била политичка одлука, као и да би резултати били другачији да Шино није пореклом из Украјине.

"Да је Рускиња, не би победила, нема шансе. Очигледно су критеријуми сада политичка одлука. Какав тужан дан за Јапан", тврди један корисник платформе Икс. 

"Многи Јапанци, укључујући људе које познајем, нису срећни са избором за Мис Јапана. Ако наставе да присвајају само оне који су јапанске крви, мислим да Јапан никада неће постати мултикултурална држава", изјавила је једна корисница платформе Икс, на шта је један корисник одговорио: "Као неко ко такође није Јапанац, а живи у Јапану, ја верујем да бирање особе која не припада овој етничкој групи нема никавог смисла."

Други сматрају да је Каролинин физички изглед био главни фактор у одлуци, али да ова врста "предности" не би требало да се слави, јер се у овом случају "западњачка лепота ставља испред јапанске лепоте". 

У Јапану, као и многим другим азијским земљама, многи се окрећу пластичној хирургији да би имали типичне европске карактеристике лица (крупнији нос, веће очи...). Посебно популарна је операција очних капака, којом се ствара набор на капцима који је типичан за Европљане, а који већина Јапанаца нема. Око два милиона ових операција се изводи сваке године широм света, а пластични хирург др Данијел Маман је за портал "Бизнис инсајер" рекао да већина клијената из Азије који траже ову операцију кажу да желе да изгледају "као белци".

Још једна карактеристика која се сматра привлачном је светао, скоро блед тен. Бројне креме за лице и тело у Јапану имају ознаку "бихаку", која у преводу значи: "прелепа бела". Ове креме се користе за избељивање лица и тела, што представља још један стандард лепоте по узору на "беле Европљане".

С друге стране, има и оних који су одушевљени резултатом и бројни јапански корисници друштвених мрежа честитају Каролини на победи. 

"Након данашњег резултата, уверена сам у једно: Јапанска лепота није у изгледу и у крви, већ у души", рекла је Аи Вада, организаторка такмичења, изјавила је након објаве њеног имена да им је то "пружило прилику да поново размисле о томе шта је јапанска лепота".

image