Магазин

"Нека буде виши од Кипа слободе": Споменик "Отаџбина-мајка зове" као заштитни знак Волгограда

"Отаџбина-мајка зове" споменик који се налази у Волгограду је један од најпрепознатљивијих споменика посвећених Другом светском рату. За ово ремек-дело заслужан је совјетски архитекта српског порекла, Јевгениј Вучетић, који је инспирацију за монументалну творевину нашао у двема женама. Приликом изградње од власти је добио само један услов - да буде виши од Кипа слободе у Њујорку.
"Нека буде виши од Кипа слободе": Споменик "Отаџбина-мајка зове" као заштитни знак Волгограда© Canva / SergeyVButorin

Након победе у Стаљинградској бици 1944. године руски народ пожелео је да свој тријумф обележи на један посебан начин. Тако се и родила идеја да надомак центра Волгограда, на обали реке Волге, "никне" монументални споменик који осликава прекрасну и моћну Отаџбину.

Инспирацију за лик је нашао у својој супрузи и спортисткињи СССР

Важан задатак поверен је Јевгенију Вучетићу, чувеном архитекти српског порекла који се на читав Совјетски Савез прославио својим монументалним творевинама. И заиста, Вучетић није изневерио очекивања народа и власти када је скицирао споменик "Отаџбини-мајци".

Међутим, у свом ремек-делу архитекта није изразио своје дивљење само Русији, већ и двема женама: својој трећој супрузи Вери Покровској, чији је лик послужио прототипом "Отаџбине-мајке", и совјетској спортисткињи Нини Думбадзе, чију је фигуру "позајмио" како би исклесао споменик.

Хрушчов: "Мора бити виша од Кипа слободе!"

Провбитно је споменик требало да буде висок 36 метара, али је "с врха", од Никите Хрушчова, Вучетићу стигла директива да мора да се потруди мало више. Само 36 метара није довољно по мишљењу власти, премда је Кип слободе који се налази у Њујорку висок 46 метара без пиједестала.

Архитекта је брзо преправио скице тако да "Отаџбина-мајка зове" одговара захтевима власти, а након корекције је висина споменика износила 52 метра. Ипак, Вучетић је закључио да ни то није довољно, те је додао и мач који жена држи, са којим је укупна висина монумента - 85 метара.

Гинисов рекордер и споменик културног наслеђа Русије

У време када је саграђен, овај споменик је био је уписан у Гинисову књигу рекорда као највиша статуа на свету. Ипак, са годинама су је престигли споменици попут монумента Победе у Москви (142 метра), статуе Буде у Јапану (120 метара) и споменика Петру I у Москви и друге, те сада "Отаџбина-мајка" заузима 21. место на свету.

Данас се ово ремек-дело сматра Предметом културног наслеђа народа Руске Федерације од државног значаја. О његовом значају за град и регион говори и чињеница да се он 2000. године налази и на грбу и застави Волгоградске области.

image