Магазин

Јесу ли људи у браку срећнији од оних слободних или у везама

"... И живели су срећно до краја живота", реченица је која је написана у свакој бајци у којој се двоје младих узимају. Али, да ли је то заиста тако? Јесу ли људи срећнији у браку или је слободан живот без обавеза ипак бољи избор?
Јесу ли људи у браку срећнији од оних слободних или у везама© Canva / PeopleImages

Брак као институција захтева компромисе и повремена одрицања. Међутим, он доноси и осећај сигурности и мира у животе двоје људи. Али, доноси ли више среће него самачки, или живот у некој другој врсти заједнице? 

Људи у браку заиста јесу срећнији, показују истраживања

Анкетирање које је спровео "Галуп" је показало је да су људи у брачној заједници живота много срећнији него они који су слободни, у вези или у ванбрачној заједници. Дакле, брак није само папир, већ има своју "тежину".

"Како год да анализирате податке, види се прилично велика и значајна предност брака када је реч о томе како људи процењују свој живот", навео је аутор истраживања, Џонатан Ротвел у интервјуу за Си-Ен-Ен.

У периоду између 2009. и 2023. године, овај економиста по струци у "Галупу" анкетирао је преко 2,5 милиона одраслих. Питање је било како би оценили свој живот сада оценама од 0 до 10, као и колики степен среће очекују у наредних 5 година. 

Људи који су у браку, махом су оцењивали степен свог задовољства вишим оценама (од 7 па навише), при чему је разлика у односу на оне који нису у браку варирала између 12 и 24 посто, наравно, у корист већег нивоа среће и задовољства. Подаци су се разликовали једино од периода.

Степен образовања утиче на лични доживљај среће, али брак ипак има већу "тежину"

Степен образовања показао се као веома важан критеријум када је лични доживљај среће у питању, али чак ни он није могао да "победи" у бици против брака. Другим речима, они мање образовани испитаници који су били у браку били су срећнији од високообразованих, али слободних или у везама.

"Ствари као што су раса и године, пол и образовање су важне. Али изгледа да је брак важнији од тога када је у питању задовољство животом и осећај среће", навео је Бредфорд Вилкокс, професор социологије који је учестовао у анализи података из анкета.

Виђење брака се променило, данас се партнери бирају другачије него раније

Ослањајући се на дугогодишње искуство, породични терапеут Иан Кернер је истакао да је повезаност брака и личног доживљаја среће вероватно последица другачијег одабира партнера. На шта се овде тачно мисли?

Раније су се супружници бирали искључиво да основу емоција, док је последњих неколико година, па чак и пре једне деценије, тренд потпуно другачији. Сада се у брачним партнерима најчешће тражи пре свега добар пријатељ и неко са киме ћемо поделити страст, како у кревету, тако и у послу и хобијима.

Иако ово можда звучи збуњујуће, нарочито оним генерацијама које су партнере бирале искључиво срцем, заједничка интересовања, морални принципи и виђење живота у брачној заједници и јесу предуслов за њен успех. Нарочито уколико се он посматра на дуже стазе. 

image
VV inauguration
banner