Магазин

Жене и мушкарци са дубоким гласовима су пожељнији за брак, кажу научници

Познато је да постоје броје разлике у акцентима и тоновима гласова код људи, али оно што можда највише утиче на перцеприју коју други имају о нама је дубина гласа. Ново истраживање је показало да дубок глас не чини само мушкарце привлачнијим, већ и жене (иако су оне "нежнији пол"). С друге стране, високи гласови су оцењени као "мање привлачни" и прикладнији за "краткорочне везе".
Жене и мушкарци са дубоким гласовима су пожељнији за брак, кажу научници© Freepik/freepik

Многе славне личности (попут Моргана Фримена), па и људи које познајемо, су познати по својим дубоким гласовима, а ново истраживање је показало да је ова карактеристика изузетно пожељна када је у питању тражење партнера за дугорочну везу.

"Дубоки глас чини да организам, било да се ради о особи или нељудском примату, делује велико и застрашујуће. Ниска висина гласа преувеличава "стварну" величину појединца," објашњава тим научника који је водио студију са Универзитета Пен Стејт, преноси "Дејли мејл".

За експеримент, истраживачи су одабрали по два мушка и два женска гласовна снимка, у коме сви понављају исту реченицу. Висина гласа је дигитално измењена на неколико начина, све док нису креирали укупно 12 различитих гласова. Снимке су пуштали добровољцима из преко 22 државе, који су морали да одреде који гласови звуче најпривлачније, најзаводније, најстрашније и најпрестижније.

Резултати су показали да су сви учесници оценили да су дубљи гласови пожељнији, посебно за потенцијалне дугорочне везе/брак. Такође, дубоки мушки гласови су били "престижнији" и "страшнији".

"Налази сугеришу да су врло дубоки гласови више еволуирали код мушкараца, јер су наши мушки преци често комуницирали са противницима који су били странци", рекао је коаутор студије професор Дејвид Путс.

Додаје да истраживање показује да су типичне "мушке" карактеристике, као што су дубоки глас и брада, високо цењене у друштву и да увек представљају симболе снаге и мушкости (пожељне врлине потенцијалног дугорочног партнера), чак и када су у питању различите културе и делови света.

Насупрот томе, истраживачи су открили да су учесницима људи са високим гласовима, посебно жене, били привлачнији за краткорочне везе.

Налази сугеришу да је висина гласа сигурно релевантна за друштвене перцепције у различитим заједницама. "У друштву у коме постоји већа покретљивост односа, а имате мање директних информација о својим конкурентима, чини се да људи више обраћају пажњу на лако препознатљиве сигнале, као што је висина гласа."

"Резултати такође показују да је обим наше пажње на висину гласа док доносимо друштвене процене о некоме променљив у зависности од заједница у којој се налазимо, као и да реагује на релевантне социокултурне промене", додао је професор Путс.

image