Магазин

Није само зима непријатељ коже - одређена храна и пића утичу на њену дехидратацију

Током зимском периода кожа је сувља и склонија је пуцању и осипима. Без обзира што наносимо хидратантне производе, једноставно не успевамо да је заштитимо. Главни кривац можда није хладноћа нити препарати, већ храна и пића која додатно исушују највећи орган на телу.
Није само зима непријатељ коже - одређена храна и пића утичу на њену дехидратацију© @ user18526052/freepik

Добро хидрирана кожа је од суштинског значаја за њено дугорочно здравље. Када је негована, она је глатка, гипка и равномерно рефлектује светлост, што даје блистави сјај. Зими је кожа изложена ниским темературама, те се може исушити и изгубити влажност:

"Хладно време напољу и топао ваздух у затвореном простору могу 'украсти' влагу из коже, што доводи до дехидрације. Ако већ имате суву кожу због генетике или одређених здравствених проблема, дехидратација ће бити очигледнија", објаснила је дерматолог Витни Боу.

Једна од најбољих ствари које можемо да урадимо за нашу кожу је да осигурамо да смо хидрирани 'изнутра према споља'. Под тим се подразумева да водимо рачуна о храни и пићу које уносимо, наглашавају дерматолози.

Кафа утиче на сан, а самим тим и на кожу

Пића попут кафе, чајева, газираних и енергетских пића углавном садрже кофеин. Умерене количине кофеина (до четири шољице кафе дневно) обично нису повезане са дехидрацијом јер вода у напитку често надокнађује ефекте дехидрације. Али ако конзумирамо кофеин касније током дана, то може утицати на сан, што може да доводе до дехидрације коже: "Само једна ноћ лошег сна може видљиво да се одрази на кожи у виду смањене хидратације, тамних подочњака", каже дерматолог.

Избегавати алкохол, јер утиче на дехидрацију целог организма

Алкохол је диуретик и узрокује да губимо воду мокрењем. Прекомерне количине могу допринети укупној дехидрацији организма, укључујући и кожу. Конзумирање алкохола исцрпљује природне антиоксиданте, чинећи кожу подложнијом оштећењима од загађење и ултраљубичастих зрака", појашњава Боу.

Натријум утиче на елестичност коже

Конзумирање превише соли доводи да тело "повуче" воду из својих ћелија, а крајњи резултат је дехидрација. Високе количине натријума се често налазе у припремљеној храни као што је она смрзнута, конзервирана, сендвичи. Уколико поведемо рачуна о томе колико соли једемо сваки дан, можемо помоћи да тонус и еластичност коже боље изгледају.

Прости шећери и пржена храна такође нису пријатељи коже

Доктори саветују да поведемо рачуна колико шећера једемо, јер све преко 6 кашичица за жене и 9 за мушкарце утиче негативно на тело, а самими тим и на кожу. Црвенила, разни осипи, бубуљице су често последица прекомерног конзумирања слаткиша и пржене хране.

За кожу је добра вода, али и спанаћ, паприке

"Осим воде за пиће, важно је јести храну богату водом, попут спанаћа, краставца, бобичастог воћа, диње и паприке. Течност је заробљена унутар ћелија хране и полако се ослобађа током процеса варења за сталан извор хидратације, наглашава дерматолог, а пише Хаф пост.

image