Магазин

Бакучиол: Природна алтернатива ретинолу која храни и подмлађује кожу

Антиејџинг козметика је у последње време постала богатија за бакучиол - чудесни састојак за негу који је освојио свет као природна алтернатива ретинолу.
Бакучиол: Природна алтернатива ретинолу која храни и подмлађује кожу© Canva / Dean Drobot, chekiwart

Бакучиол је већ дужи низ година главна "звезда" ајурведске и кинеске медицинске и козметичке индустрије, али се на европски континент овај чудесни састојак доселио тек недавно. Међутим, за кратко време је освојио срца корисника, нарочито оних који се труде да "испеглају" ситне боре на лицу и кожу одрже у тонусу.

Бакучиол - природна замена за ретинол

Бакучиол је пажњу козметичара привукао захваљујући невероватно умирујућем дејству које има на кожу, а које се приликом наношења види за јако кратко време. Он ублажава упалне процесе, сипмтоме осипа и црвенила, а поспешује и зарастање ситних лезија које настају када се кожа исуши.

Бројна истраживања овог магичног састојка, који је први пут изолован из семена биљке Psoralea korilifolia, показала су да су ефекти његовог коришћења слични ефектима популарног ретинола. Међутим, "бод предности" у односу на ретинол бакучиол је добио захваљујући томе што је погодан и за осетљиву кожу.

У борби са првим знацима старења, бакучиол је показао феноменалне резултате. Он, попут ретинола, стимулише производњу колагена и еластина, смањује видљивост бора, трагова неопрезног сунчања, а упалне процесе на кожи неутралише за само неколико сати.

Како се бакучиол слаже са другим козметичким препаратима

Бакучиол се последњих година може пронаћи и код нас, као један од главних састојака антиејџинг поризвода. Има га у кремама, серумима, уљима и маскама за лице. Дерматолози и козметичари препоручују да се он користи два пута дневно, ујутру и увече, наношењем искључиво на чисту кожу.

Са већином других производа за негу бакучиол се веома добро слаже, а једино на шта треба обратити пажњу јесу АХА и БХА киселине, као и сам ретинол, будући да оба састојка имају слично дејство, те у комбинацији могу изазвати иритације. Иако је бакучиол природан састојак који код већине људи не изазива негативне последице, пре увођења у свакодневну рутину консулатација са дерматологом је обавезна.

Ретинол може изазвати сувоћу и иритације, бакучиол нема нуспојаве

Док ретинол и други ретиноиди, код људи са осетљивом кожом могу изазвати низ нежељених дејстава, попут исушивања, љуштења и иритације коже, нуспојаве приликом коришћења козметичких препарата са бакучиолом нису уочене. Наравно, то не значи да ретинол не треба да се користи, већ да приликом отпочињања његовог коришћења треба бити обазрив и увек почињати са минималним дозама.

Ретинол је дериват витамина А, који је у индустрији козметике постао познат захваљујући својој способности да убрзава обнављање ћелија коже, подстиче производњу природног колагена и еластина и смањује ситне боре и хиперпигментације. Међутим, иако веома добар за превенцију старења и антиејџинг, он се сматра једним од инвазивнијих препарата, који се никако не препоручује особама са осетљивом кожом.

image