Магазин

Епл Вижн Про "наочаре" репрограмирају наш мозак и утичу на начин на који видимо свет

Лансирање футуристичких "наочара" компаније Епл изазвало је велико интересовање свуда у свету, па и код нас. Заљубљенике у савремене технологије и концепте засноване на вештачкој интелигенцији од куповине није одвратила чак ни баснословна цена. Међутим, сада корисници и научници полако почињу да увиђају и другу страну медаље: Епл Вижн Про изазива зависност, утиче на наш мозак, као и на начин на који видимо свет око себе.
Епл Вижн Про "наочаре" репрограмирају наш мозак и утичу на начин на који видимо свет© Youtube / Apple

"Епл Вижн Про је револуционарни и чаробни кориснички интерфејс који ће потпуно променити начин на који комуницирамо, радимо и истражујемо", рекао је Тим Кук, који се налази на челу компаније Епл, најављујући лансирање ових футуристучких наочара. И заиста, оне јесу промениле начин на који комуницирамо, радимо и истражујемо, али - да ли је ово промена на боље?

Како Еплове "наочаре" утичу на наше виђење реалности

Од тренутка када су најављене, средином прошле године, Епл Вижн Про "наочаре" су у центру пажње, а њихове функционалности - предмет истраживања, упоређивања и критике. У суштини, ништа необично, имајући у виду помпезну најаву Тима Кука. Међутим, оно што јесте необично је чињеница да досадашња тестирања, како научника, тако и корисника, ни мало не уливају поверење.

У упоредном испитивању Епл Вижн Про "наочара" и сличних геџета других произвођача, установљено је технологија допуњене реалности која се користи и због које су оне тако посебне, у великој мери може изменити наша чула и искривити начин на који видимо свет. Гледајући кроз ове уређаје, равни предмети попут зидова или ограда се у већој или мањој мери деформишу, док у појединим случајевима и потпуно нестају из видокруга!

"Наочаре" могу изазвати симптоме морске болести

Због начина на који деформишу слику и корисничко окружење, ове "наочаре" код појединих људи могу изазвати и симптоме карактеристичне за морску болест, као што су мучнине, акутне главобоље, вртоглавице и тачкице у очима, преноси Дејли Мејл. Носећи овај геџет у јавности, на улици или у градском превозу, корисници потенцијално могу угрозити и своју безбедност.

Једна од најзаступљенијих теорија која би могла објаснити појаву ових симптома јесте теорија сензорног конфликта. Коришћењем ових "наочара" допуњене реалности, корисници доживљававају неусклађеност између система вида, чула за равнотежу и моторичких способности, што може довести до саплитања, ударања у објекте који се налазе на путу и слично.

Изазивају и зависност, али је корисника све више

Корисници који су међу првима имали прилике да оцене квалитет Еплових "наочара" истакли су да су највећи утисак на њих оставили визуелни ефекти, који су толико реалистични и колоритни и који да изазивају претерано лучење допамина. Иако ово у први мах може звучати добро, у стварности уопште и није, јер након њиховог коришћења корисници стварни свет доживљавају сиво и монотоно, те у њега не желе ни да се врате. Уместо тога, најрадије би остали у виртуелном свету у који их је "увукао" геџет.

Судећи по броју видео-снимака који круже свим друштвеним мрежама, корисника овог иновативног геџета има све више. Међутим, њихова појава у јавности, онима који не користе Епл Вижн Про, изгледа (у најмању руку) веома необично - они ходају са тим предимензионираним "наочарима" на глави, машући рукама у ваздуху и кликћући по виртуелном екрану, не обазирући се на изненађене погледе у окружењу. Тренд није заобишао ни Србију, без обзира на цену од 3.500 долара.

image