Магазин

У којим земљама се највише "гугла" о Србији

Гугл претраге су већ годинама један од најбољих показатеља једног друштва, његових интересовања, али и брига. У две европске земље се Србија нашла на првом месту по броју претрага, док је нас занимало нешто сасвим друго.
У којим земљама се највише "гугла" о Србији© Canva / pixelshot

Када претражујемо интернет, најчешће се наши упити односе на земљу у којој живимо - занимају нас свакодневни проблеми у друштву, политичка питања и рутинске ствари попут временске прогнозе, радног времена објеката и других информација. Исто тако, и становници других земаља теже да буду информисани о питањима од локалног значаја.

Међутим, осим локалних, често су предмет наше претраге и питања која се тичу других земаља. О којој држави (или измишљеној држави) најчешће "гугламо" ми, Срби, а становници које европске земље најчешће претражују Србију на Гуглу? Одговор је поделила једна страница на друштвеној мрежи Икс.

У Србији се највише "гугла" о ...

На основу мапе која је осванула на налогу Епик Мапс на платформи Икс, у нашој земљи се на Гуглу највише претражује такозвана држава Косово. На истој тој мапи, Косово је приказана као независна држава која не улази у састав Србије.

Са друге стране, међу корисницима Гугла који се налазе на Косову, Србија није најчешће претраживана земља. Уместо ње, на првом месту се налази Албанија.

У којој земљи се навише претражује о Србији, а шта занима регион

Када је реч о нашој земљи и њеним становницима, ове претраге су се по броју "гуглања" на првом месту нашле тек у две земље, и обе су комшијске. У питању су Северна Македонија и Црна Гора. 

Остатак земаља из региона су више занимале земље Европске Уније. Тако су Хрвати највише претраживали Немачку, док су Словенцима и становницима Босне и Херцеговине на првом месту биле по броју претрага биле вести о Хрватској.

Шта "гугла" остатак Европе

Највећи део остатка Европе је претраживао појмове који су везани за Русију, Француску, Немачку, као и Сједињене Америчке Државе.

Русија и њени становници су били на првом месту по броју претрага у многим европским државама: Белорусији, Украјини, Чешкој, Словачкој као и Литванији, Летонији и Естонији. Са друге стране, Русима, као и Немцима и Французима, најзанимљивије биле вести везане за САД.

Од већих европских земаља, о Француској су највише "гуглали" у Италији и Шпанији, док су становницима Турске и Грчке најзанимљивије биле вести које се тичу Немачке. Ова земља је била посебно занимљива и Мађарима, Румунима, Пољацима и становницима Аустрије. 

image