Магазин

Гугл укинуо опцију генерисања слика људи на апликацији Gemini: Прави нетачне фотографије

Компанија Гугл је привремено укинула опцију генерисања слика људи на својој апликацији Gemini, дан након што се извинила због нетачности у приказима историјских сценa и личности које је креирао четбот.
Гугл укинуо опцију генерисања слика људи на апликацији Gemini: Прави нетачне фотографијеGetty © Anadolu

"Већ радимо на решавању недавних проблема са Gemini-јевом функцијом генерисања слика. Док се проблем не реши, паузираћемо генерисање слика људи и ускоро ћемо објавити побољшану верзију", саопштио је Гугл на платформи Икс.

Корисници Gemini- ја ове недеље су на друштвеним мрежама објавили снимке екрана историјских сцена где би требало да буду приказани белци, жалећи се да АИ алат генерише слике историјских личности, попут Џорџа Вашингтона, Викинга и европских краљева - као особе других раса. Gemini је и руског председника Владимира Путинa представио као припадника неког афричког племена.

Ово је навело критичаре да поставе питања о томе да ли компанија претерано коригује ризик од расне пристрасности у свом моделу вештачке интелигенције, преноси АП.

Претходне студије су показале да АИ генератори слика могу да појачају расне и родне стереотипе, а без филтера је већа вероватноћа да ће приказати мушкарце светлије пути када се од њих тражи да генеришу особу у различитим контекстима.

Гугл је у среду навео да је "свестан да Gemini нуди нетачности у неким приказима генерисања историјских слика" и да "ради на томе да одмах побољша ове врсте приказа".

Истраживач са Универзитета у Вашингтону, Суроџит Гош, који је проучавао пристрасност у АИ генераторима слика, рекао је да се слаже с одлуком Гугла да паузира генерисање лица људи, али је "у недоумици око тога како су дошли до овог исхода".

Упркос тврдњама о такозваном "брисању белаца", што се сугерише на друштвеним медијим, Гош тврди да је његово истраживање показало супротно и истакао је да ће бити потребно време да се створи генератор који тачно представља људе.

image