Магазин

Гугл признао да је улепшао вирални видео у коме се приказују способности Gemini софтвера

За вирални видео који је јуче обишао свет, у коме је Гугл показао на шта је све способан нови АИ софтвер Gemini, многи су рекли да изгледа исувише добро да би био истинит. Само 24 сата након објављивања, и сам Гугл је признао да је снимак улепшан како би изгледао боље.
Гугл признао да је улепшао вирални видео у коме се приказују способности Gemini софтвера© Youtube / Google

Видео снимак којим је компанија Гугл пре само неколико дана представила свој нови софтвер са вештачком интелигенцијом, Gemini, за само неколико сати је обишао цео свет. Многобројни љубитељи технологија и савремених програмских решења, као и дивелопери који су имали прилике да испробају бета верзију софтвера, су сви до једног изјавили да је Gemini нешто најбоље што су видели.

Међутим, онда се десило нешто неочекивано: Гугл је признао да је видео улепшао.

Gemini можда и није толико паметан?

У видео снимку који је на дан лансирања Гугл објавио приказане су изванредне способности њиховог новог софтвера са вештачком интелигенцијом: он је брз, креативан и веома сналажљив. Макар се такав утисак стиче.

Међутим, оно на шта нико није обратио пажњу јесте опис снимка, у коме Гугл наводи да није све баш тако како изгледа и да је снимак убрзан. Осим тога, наведено је и да Gemini уопште није реаговао на гласовне упите корисника.

"Користили смо непокретне оквире слика из снимка и задавали упите путем текстуалних команди", рекли су челници Гугла за Би-Би-Си.

Снимак који је "запалио" интернет

Вирални видео снимак је за само 3 дана, од како је објављен на званичном ЈуТјуб налогу компаније Гугл, сакупио преко 2,2 милиона прегледа. У њему особа поставља низ питања софтверу Gemini упоредо приказујући објекте на екрану.

Примера ради, у једном тренутку демонстратор у рукама држи гумену паткицу и пита Gemini да ли она може плутати. Испрва, АИ софтвер није сигуран од ког је материјала она направљена, али након што је корисник згњечи и Gemini чује пиштање које обично производе играчке, тачно одговара да може да плута.

У стварности, оно што се дешавало иза кулиса је изгледало овако: АИ софтверу је приказана статична слика гумене патке и дато текстуално објашњење да она емитује пиштање када се стисне. На основу тога, Gemini је закључио да она може да плута, јер је гумена.

image