Магазин

Мигрене код деце - шта родитељи треба да знају

Пулсирајућа главобоља, мучнина и осетљивост на светлост не јављају се само код одраслих, већ и код деце и тинејџера. Бол у глави је најчешће део вирусне болести, али неки су мигрене. Подаци говоре да чак једно од 10 малишана или адолесценате пати од мигрене.
Мигрене код деце - шта родитељи треба да знају© @ master1305/freepik

Мигрена је хронично обољење, које се понекад јавља и код деце, односно најчешће у адолесценцији и може да траје током целог живота. Пре пубертета, подједнака је вероватноћа да ће их имати дечаци и девојчице, а чињенице говоре да до 10. године, једно од 20 деце има мигрену. После пубертета су чешће код девојчица, пише Хелт Харвард.

Симптоми мигрене код деце

Код деце је већа вероватноћа да бол осећа на обе стране главе, било у обе слепоочнице или на обе стране чела. Иако није увек лако разликовати мигрену од друге врсте главобоље, деца често осећају пулсирајући бол, мучнину и осетљивост на светлост. Треперујућа светла и друге промене вида које људи често виде када почиње мигрена ређе су код деце. Међутим, родитељи могу приметити да је њихово дете уморније, раздражљиво или бледо пре него што мигрена почне и треба му неко време да се врати у нормалу након што се заврши.

Шта узрокује мигрене код деце

Научници и лекари не могу да прецизно одговоре који је узрок овог стања. Некада се сматрало да има везе са протоком крви у мозак, али изгледа да није тако. Чини се да су мигрене узроковане тиме што су нерви осетљивији и реактивнији на стимулацију. Та стимулација може бити стрес, умор, глад, готово било шта. Могу бити наследне.

Најбољи начин да се спречи мигрена је да се идентификују и избегну окидачи. Окидачи су различити код сваке особе, због чега је добра идеја да родитељ или ако је дете тинејџер записују када се јављају главобоље. Када дете заболи глава, треба да запишемо шта се дешавало пре главобоље, колико га је болело и где, шта је помогло. Ово даје смернице и лекару да види обрасце који могу помоћи да се разумеју одређени покретачи главобоље.

Дете би требало да се адекватно одмори, правилно храни, вежба

Добра је идеја да се побринемо да дете довољно спава, једе редовно и здраво, да пије воду, да вежба и управља колико је могуће стресним ситуацијама. Ови сегменти не само да помаже у спречавању мигрене, већ су добри за опште здравље.

Када дете има нападе мигрена, понекад је довољно само да лежи у мрачној, тихој просторији са хладном облогом на челу. Ако се ово не покаже корисним, бруфен или ацетаминофен могу бити од помоћи, али лекар треба да каже најбољу дозу за дете.

Ако малишан има честе или тешке мигрене, што доводи до пропуштених дана у школи или му на други начин омета живот, лекари често користе лекове за спречавање мигрене. Постоји неколико различитих врста, али доктор ће одредити који су.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner