Магазин

Мокра кошуља господина Дарсија из серије "Гордост и предрасуда" продата за преко 29 хиљада евра

Гледатељке широм света пале су у несвест због Колина Ферта док је излазио из језера у мокрој кошуљи као господин Дарси у телевизијској адаптацији "Гордост и предрасуда" из 1995. године. Сада је та иста кошуља купљена за 25 хиљада фунти (преко 29 хиљада евра) на аукцији у Лондону.
Мокра кошуља господина Дарсија из серије "Гордост и предрасуда" продата за преко 29 хиљада евраGetty © Eamonn M. McCormack / Stringer

Глумац Колин Фирт маестрално је одиграо улогу господина Дарсија у телевизијској адаптацији романа Џејн Остин "Гордост и предрасуда". Посебно се памти и препричава сцена у којој се Фирт купа у језеру потпуно обучен, те пар секунди касније, у мокрој кошуљи налеће на своју симпатију,  Елизабет Бенет.

Управо та кошуља је подата за чак 25 хиљада фунти у Лондону, иако су аукционари дали вредност овом одевном комаду од 7 хиљада до 10 хиљада фунти, пише Би-Би-Си.

Оно што је занимљиво јесте да се сцена "мокре кошуље" не налази у књизи Џејн Остин, али то није спречило да постане један од најпознатијих ТВ тренутака свих времена. Такође, сцена је реплицирана више пута - у серији "Бриџертон" и филму "Дневник Бриџит Џонс".

Ова кошуља је само једна од 60 филмских и ТВ костима недавно продатих на аукцији, а сав приход иде у добротворне сврхе.

image