Магазин

Продајете полован аутомобил? Уз помоћ ових савета ћете брже "удомити" свог четвороточкаша

Продаја аутомобила многима пада тешко, не само због саме чињенице да се растају са четвороточкашем на кога су тако навикли, већ и зато што изискује доста времена. Уз помоћ ових савета продаја "половњака" може бити доста једноставнија.
Продајете полован аутомобил? Уз помоћ ових савета ћете брже "удомити" свог четвороточкаша© Canva / shisuka

Продаја половног возила може бити права ноћна мора, нарочито уколико то радите по први пут и нисте упознати са свим финесама. Зато је врло важно да се са самим процесом продаје упознате пре него што започнете ту авантуру. О томе које су кључне ствари на које би требало да обратите пажњу за платформу КарВертикал говорили су експерти у тој области. 

Проверите сву документацију

Купци увек желе да виде папире - када је возило купљено, да ли сте ви први власник, да ли је увезено или је купљено у салону у Србији, да ли је редовно одржавано и у ком сервису, да ли је и даље под гаранцијом и слично. Како бисте избегли непријатност, врло је важно да сву документацију коју поседујете припремите већ на самом почетку процеса продаје. Тиме ћете показати да сте поуздан продавац и да не постоји ништа што бисте евентуално сакрили.

Истражите тржишну вредност возила

Како вам се продаја аутомобила не би одужила до бесконачности, важно је да цену по којој га продајете формирате у складу са тржишним, односно да је прилагодите ценама сличних по карактеристикама аутомобила. Наравно, уколико се ваш аутомобил истиче од осталих по опреми, километражи и слично, имате оправдање за вишу цену, али уколико је исти као и остали можете изгубити потенцијалног купца због превисоке цене.

Определите се како ћете продати аутомобил

Постоји неколико начина да продате свог "половњака", а који ћете одабрати је само на вама. На нашем тржишту постоје бројне платформе за продају половних аутомобила, док се на друштвеним мрежама могу пронаћи и специјализовани налози за њихово оглашавање. Аутомобил можете продати и неком од аутоплацева који се баве дистрибуцијом половних возила, с тим што ћете у том случају морати мало да коригујете цену, и то не у вашу корист.

Будите спремни да спустите цену

Већина купаца има органичен буџет, али их то не спречава да претражују аутомобиле који су незнатно изнад тог износа. Зато се може десити да потенцијални купац покуша да "обори" цену за коју стотину или хиљаду евра. Уколико желите што пре да продате аутомобил, будите спремни на то да ћете, иако сте га огласили по одређеној цени, ипак морати да је спустите између 5 и 10 процената. Пре него што поставите аутомобил на оглас увек прво одлучите која је најнижа цена по којој ћете га продати, како вас купац не би ухватио неспремне.

image