Магазин

Ко и како је обавио први телефонски разговор у Србији

Први телефонски разговор код нас обавио је војни министар Тихомиљ Николић са инжењерским капетаном Костом Радосављевићем и то баш на данашњи дан 1883. године, а саговорници су један од другог били удаљени 300 метара. Разговор је обављен са првог спрата Геодетског одељења Министарства војног, у згради која се популарно називала "Три листа дувана" и Инжењерске касарне на Палилули.
Ко и како је обавио први телефонски разговор у Србији© commons.wikimedia

Пре 141. годину, 14. марта обављен је први телефонски разговор у Србији, а заслуга за успостављање прве телефонске линије у Србији припада Пантелејмону-Панти Михајловићу, који је био први инсталатер и пропагатор новог изума – телефона.

Тада су имали част да разговарају војни министар Тихомиљ Николић са капетаном Костом Радосављевићем, а оно што је посебно занимљиво јесте да су били удаљени један од другог само 300 метара. 

Због демонстрирања практичности новог изума, Панта је повезао још две линије: од Народне скупштине до Министарства полиције и од крова Велике школе (данас Капетан Мишино здање), где се налазила ватрогасна осматрачница до Пожарне чете на Студентском тргу. Од приватних лица једино је Ђорђе Вајферт наручио пет линија, наводи се на Фејсбук профилу Поште Србије.

Грађанство није одмах прихватило телефон - 'само преко мене мртве'

"Стари Београђани нису са одушевљењем прихватили први телефонски разговор, па чак ни увођење телефона. Догађале су се разне непријатне ситуације а жене су говориле мужевима говориле 'ју, црна ја шта ми уводиш у кући', 'само преко мене мртве'. Било је и проблема са бројем 13, нико није хтео да га узме јер се сматрало да је тај број баксузан, све док га Љуба Срећковић није узео за своју кланицу", каже Нина Атлагић, кустос ПТТ музеја за РТС.  

Саопштите са ким желите да разговарате, па онда телефонисткиња узме кабал

Ескпонат "Сименс-халске" из 1882. године, који се налази у ПТТ музеју, вероватно је први телефонски апарат који је користио Панта Михајловић, шест година после појаве првог телефона у свету. А ево како је изледао процес успостављања везе, како је то раније за РТС објаснио Жељко Сарић, виши кустос и руководилац Службе за изложбене активности у ПТТ музеју:

"Прво мора да се окрене индуктор, а локална батерија је та која напаја микрофон. Када се окрене индуктор, шаље се сигнал централи. Телефонисткиња чује сигнал, звони и пошто има број, пада клапна на централи када се зове. Кажете са ким желите да успоставите везу, телефонисткиња узима кабл, спаја ручно и окреће индуктор. Позваном кориснику звони телефон и успоставља се веза".

image