Магазин

Прекомерно коришћење дигиталних уређаја може изазвати слепило код деце, упозоравају стручњаци

Прекомерно проведено време испред екрана значи да је генерација Зед пропустила излагање неопходном природном светлу током кључних година раста и развоја, што потенцијално може имати катастрофалне дугорочне утицаје на њихов вид, сматрају стручњаци. У екстремним случајевима, константно излагање дигиталним уређајима може изазвати трајно оштећење вида.
Прекомерно коришћење дигиталних уређаја може изазвати слепило код деце, упозоравају стручњаци© Freepk/DC Studio

Свет већ неко време доживљава пораст стопе кратковидости, али бројке су сада достигле нивое епидемије, а светски познати хирург ока др Јорн Јоргенсен упозорава да ће бити само још горе.

Он сматра да да деца која бораве у затвореном простору и гледају електронске уређаје у кључном периоду развоја током пубертета, не добијају довољно допамина, што заузврат оштећује њихове очи.

"Деца не излазе напоље онолико колико су то чиниле претходне генерације, све што им је потребно је испред њих, на њиховим уређајима. То значи да током критичног периода њиховог живота они не добијају природну сунчеву светлост, алармантно је, а оно што видимо је епидемија," рекао је др Јоргенсен за "Дејли мејл".

Додаје да је излазак напоље и бављење спортом или било која врста игре са пријатељима може подстаћи производњу допамина.

"Можемо подстицати децу да изађу напоље и више се баве спортом, али не можете да преокренете оно што се већ десило, посебно због утицаја друштвених мрежа, који играју тако важну улогу у њиховим животима."

Поред тога, он сматра да прекомерна количина времена проведеног гледајући у телефоне и таблете неколико центиметара од лица, може развити миопију, то јест кратковидост.

Држање екрана веома близу лица значи да је број трептаја мањи, али без обзира на то, очи морају више да раде како бисмо остали сконцентрисани на задатке који су тако близу. То значи да се мишићи у оку истежу и сочиво се помера, што доводи до постепеног издуживања очне јабучице, па се начин на који се фокусирамо на објекте у даљини погоршава.

Осим кратковидости, др Јоргенсен упозорава озбиљни случајеви оштећења могу довести до слепила. На пример, лоши случајеви миопије код младих људи повећавају шансу да развију макуларну дегенерацију за 41 одсто, показују студије. Макуларна дегенерација, од којих је једна врста повезана са узрастом, водећи је узрок слепила.

"То је веома озбиљна ситуација, виђамо случајеве високе миопије 30 пута чешће, што изазива покретаче болести ока као што су катаракта, глауком, одвајање мрежњаче..."

Занимљиво је да је др Јоргенсен кроз свој рад у Кини открио да у руралним областима, као што је Тибет, где је већа вероватноћа да деца раде на фармама, ниво миопије драматично опада.

Стручњаци додају да, иако су електронски уређаји постали врста савремене "дадиље", последице које имају на вид, али и на целокупни развој деце, могу бити веома негативне. Саветују родитељима да озбиљно поразмисле о ограничавању времена пред екраном за своје малишане.  

image