Магазин

Ако вам се на аутомобилу укључи ова лампица време је да размислите о његовој продаји

Инструмент табла аутомобила је ту да возачима у реалном времену прикаже "здравствено стање" аутомобила - на њој се увек могу на основу лампица које горе очитати све што четвороточкаша "мучи". Све осим једне су лако решиве, а та једна - сигуран знак да је велики проблем на помолу.
Ако вам се на аутомобилу укључи ова лампица време је да размислите о његовој продаји© Canva / Powerlightss

Лампице упозорења које периодично засветле на инструмент табли обично не слуте на добро. У најбољем случају оне могу указивати на то да вам је опао притисак у гумама или да се испразнио резервоар за течност за прање стакла, а у најгорем - могу бити знак да са аутомобилом нешто озбиљно није у реду.

Једну лампицу ни један возач не жели да види, јер она значи да је дошло време да се аутомобил продаје. О томе шта је то утерује страх у кости возачима половних аутомобила у свом видео снимку на Јутјубу објаснио је Скоти Клајмер, аутомеханичар са 56 година радног искуства.

Једна лампица - мноштво проблема

"Данас ћу вам испричати када је прави тренутак да се решите свог аутомобила", рекао је Клајмер у видео-снимку у коме је детаљно објаснио шта је то на шта треба обратити пажњу код "половњака". Како је навео даље, уколико вам се на инструмент табли укључи лампица "проверите мотор", односно "check engine", време је за узбуну! Притом, мотор не мора нужно да је у квару.

По речима Клајмера, ово је први знак надолазећих проблема са системом преноса брзина у аутомобилу, односно са мењачем и његовим саставним елементима. Имајући у виду данашњу финансијску ситуацију, као и цене резервних ауто-делова, сервисирање које следи може озбиљно утицати на кућни буџет, а питање је хоће ли се након тога појавити још неки проблем.

Због чега је продаја најбоље решење

Цене сервисирања мењача зависе од аутомобила до аутомобила, али се крећу у распону од 300 евра па навише, све до неколико хиљада. Приликом формирања цене, годиште није једини критеријум - у обзир се узима и модел аутомобила, и врста мењача, односно да ли је аутоматски или мануелни, као и да ли постоји такозвани пливајући замајац или не.

Свакако, трошак је велики. Из тог разлога овај искусни механичар препоручује да се свог четвороточкаша решите што пре, док проблем са мењачем није прерастао у нешто веће. Наравно, као и сваки одговоран продавац, потенцијалном купцу би требало да нагласите да се лампица за проверу мотора укључује, како му не бисте продали мачку у џаку.

image