Магазин

Пророчанства Григорија Распућина, породичног (надри)лекара и пријатеља Романових

Сибирски старац Григориј Распућин се истицао по много чему: његови савременици говорили су да је имао чудан поглед, да је неретко заударао и да је изгледао врло неуредно. И поред тога, он је врло лако успевао да придобије пажњу свих око себе, па чак и припадника династије Романов. Осим што је важио за изврсног исцелитеља, Распућин је умео врло добро и да предвиђа будућност, а многа његова пророчанства су се остварила до најситнијих детаља.
Пророчанства Григорија Распућина, породичног (надри)лекара и пријатеља Романових© Wikimedia Commons / Ninara

Црних, потпуно трулих зуба, непријатног задаха и још непријатније појаве, Григориј Распућин се у историју Царске Русије "уписао" врло лако и у њој оставио дубок траг. Иако врло специфичног изгледа, Распућин је имао урођену харизму која му је у животу много помогла: њега су обожавала даце свих узраста, пред њим су на колена падале даме из највиших слојева друштва, а чак су му безрезервно поверење поклонили и припадници царске династије Романов. Овај надрилекар и исцелитељ који се на двору императора нашао како би излечио њиховог сина имао је још једну супермоћ - умео је да прорекне будућност. Која су то најпознатија предвиђања овог "чудака"?

Стрељање царске породице

Постоји легенда да је Распућин предосетио стрељање царске породице много пре него што се оно догодило у подруму Ипатјевског дворца у Јекатеринбургу. О томе сведоче и његови записи у којима наводи да има осећај да када грли чланове царске породице заправо грли мртваке. "Молим се за династију Романових, јер на њих пада мрак и дуга тама."

Октобарска револуција 1917. године

Осим што је предвидео смрт последњих Романових, Григориј Распућин је прорекао и долазак нове власти, потпуно другачије од оне која је тада постојала. "На Петербург ће се спустити тама. Када се његово име промени, то ће означавати и крај империје", говорио је Распућин. И заиста би тако: 1914. године град је променио име у Лењинград, а већ у октобру 1917. године догодила се Октобарска револуција, која је потпуно преокренула руску историју. Неколико деценија касније, 1991. године, Лењинград је поново постао Санкт Петербург, а у историји Русије наступила је нова епоха.

Сопствена смрт

Распућин је био толико добар у прорицању будућности да је успео да предвиди и неке детаље сопствене смрти. На пример, уколико га убију обични сељаци, цар Николај II може да не брине за своју судбину, а потомци династије - за трон. Уколико га, пак, убију Романови - њихово семе ће се затрти у наредне две године. Време је показало да се и ово пророчанство обистинило.

Катастрофе на нуклеарним станицама

"Свуда по свету биће грађене куле... оне ће бити попут замака смрти", сматрао је Распућин. "Неки од тих замака ће се срушити, и из тих рада цуреће трула крв која ће заразити и земљу и небо". Ово предсказање се, за разлику од предходних, није односило само на Русију, али се итекако остварило - 1945. године догодила се велика нуклеарна катастрофа у Хирошими и Нагасакију, а 1986. године она у Чернобиљу.

image