Магазин

Како одабир тањира и прибора за јело утиче на наш апетит, а самим тим и фигуру

Када је реч о мршављењу, најчешће се фокус ставља на то које намирнице користимо за припрему јела, а не на то из каквог посуђа једемо и који прибор косристимо. Међутим, истраживања су показала да управо ово може утицати на то којом динамиком напредује процес губитка нежељених килограма.
Како одабир тањира и прибора за јело утиче на наш апетит, а самим тим и фигуру© Canva / Timolina

Борба са вишком килограма се на моменте може чинити као борба са ветрењачама. Разлога може бити бесконачно много: губитак ентузијазма јер резултати нису видљиви одмах, одсуство подршке партнера, пријатеља и чланова породице, ненавикнутост на одређене здраве намирнице и томе слично.

Међутим, некада је за мршављење потребно не само хранити се здраво (или здравије), већ и знати преварити мозак. О томе како надмудрити себе и помоћи организму у процесу губитка килограма, за Дејли Мејл говорила је нутрициониста Ништа Пател.

Плави тањири су "пун погодак"

Већина људи у својој кухињи преферира тањире неутралних боја, попут беле, беж или сиве. Међутим, истраживања су показала да су тањири плаве боје далеко препоручљивији за оне који желе да смршају. Због чега? Будући да плава боја има доказано умирујуће дејство на наш ум и тело, она утиче и на то којом брзином једемо. Када храну конзумирамо спорије, након одређеног времена наш мозак перципира да смо довољно појели и да више нисмо гладни, па је и унос хране (а самим тим и калорија) мањи.

Што је прибор мањи - то боље

Иако може звучати чудно, величина прибора којим једемо у великој мери утиче на количину хране коју током оброка унесемо у организам. Студије које су спровели научници са Кембриџа показале су да су испитаници јели и до 8 процената мање хране по оброку када су користили мање кашике, виљушке и ножеве него иначе. Објашњење лежи у томе да се мањим прибором узимају мањи залогаји, те да се мозак у једном тренутку превари и помисли да је појео много хране.

Величина тањира такође игра важну улогу

Величина је важна и када су тањири у питању, а не само прибор. Иза ове тврдње стоји истраживање објављено у научном магазину Чикаго Џорналс, које је доказало да конзумација хране са мањих тањира, односно тацни, доводи до 30 процената мањег уноса хране по оброку. Нутрициониста Ништа Пател се на ово истраживање надовезала и истакла да се одабиром мањих тањира мозгу шаље сигнал да се више концентрише на намирнице које су у тањиру, због чега брже долази до засићења.

image