Магазин

Потпуно помрачење Сунца десиће се 8. априла

Потпуно помрачење Сунца, односно савршено поравнање Земље, Месеца и Сунца десиће се 8. априла и видеће се из Канаде, Мексика и Сједињених Америчких Држава.
Потпуно помрачење Сунца десиће се 8. априла© Unsplash/Jongsun Lee

Помрачење ће трајати четири и по минута, а моћи ће да се посматра и на сајту и "Јутјуб" каналу америчке Националне ваздухопловне и свемирске администрације (НАСА), преноси Скај њуз.

За разлику од делимичног, потпуно помрачење Сунца потамни небо као да је сумрак и омогућава да се види корона Сунца, односно његова атмосфера јарке беле боје.

"Потпуно помрачење Сунца је један од најлепших призора у природи и можда је ретко било где у галаксији", рекао је професор астрофизике на Универзитету Оксфорд Крис Линтот.

Научници из НАСА су посебно заинтересовани за нова сазнања о корони Сунца која ће се можда добити када пошаљу истраживачке авионе на висину од око 15 километара за време помрачења.

Корона Сунца је мистерија научницима јер је више стотина пута топлија од површине Сунца и извор је соларних ветрова.

Очекује се да ће и стотине грађана учествовати у изучавању овог феномена, мерењем стишавања птица и других животиња, пада температуре на Земљи и ефекта на канале комуникације.

Ово помрачење је необично јер, иако се иначе види са истог места једном на сваких 375 година, у држави Илиноис ће бити видиљиво други пут после само седам година.

image