Магазин

Пет најнеобичнијих закона и наредби које су донели руски владари

Епоха Царске Русије изнедрила је мноштво необичних закона и наредби, а свако од владара инсистирао је да некој новини. Неки од њих су доношени како би се сачувала државна имовина, неки - како би се стало на пут европеизацији, а неки - како би се царица осећала боље у својој кожи.
Пет најнеобичнијих закона и наредби које су донели руски владари© Canva / alexandraivankovich

Закони и наредбе су основни елементи уређења једне државе. У време Царске Русије доносили су их императори и императорке, како би народу дали јасне смернице шта се сме, а шта не. Неки од њих су били сасвим "на месту", док су неки толико апсурдни да је то невероватно.

Царица Јелисавета Петровна је наредила да сви на двору морају носити перике

Јелисавета Петровна је важила за лепотицу којој није било равних, али се без обзира на то она и даље "такмичила" са другим дамама. Једног дана на царски двор је пристигла пошиљка са пудером за косу - Јелисавети се производ допао и одмах га је ставила. Али, кроз неко време пудер се на глави претворио у чврсту корицу коју је било просто немогуће опрати.

Избезумљена царица није имала другог избора него да своју бујну косу ошиша на ћелаво. Како би сакрила шта јој се догодило, она је брже боље поручила да јој се изради перика. Али, како није трпела конкуренцију, она је издала наредбу да све дворске даме морају такође да се ошишају и да носе перике. Па, неће ваљда она носити, а друге даме се шепурити са својом лепом косом?

Цар Александар II је издао закон којим се забрањују забаве са медведима

И дан данас постоји стереотип да се руским улицама слободно шетају медведи. Ако се питате одакле је он потекао, одговор је јасан - из времена Царске Русије, односно средине 19. века. Тада су се ове дивље животиње често дресирале и користиле за различите забаве на трговима или приватним прославама, како би се народ и дворјани веселили.

На пут овом виду забаве стао је царски двор, који је 1648. године издао указ којим се забрањује дресура медведа и њихово коришћење у сврху анимирања људи. У подршку јадним животињама прискочила је чак и црква, а 1867. године је Александар II дигао указ на виши ниво, учинивши га законом. Нажалост, он се није толико поштовао и све до 20-их година 20. века медвеђе забаве су се регуларно организовале.

Цар Павле I се законима борио против европеизације

Цар Павле I је у историји остао упамћен по великом броју донетих закона. Неки су били врло смислени, али је било и оних необичних. Већина њих су имала за циљ борбу са европеизацијом, а конкретно - са свиме што има везе са Француском и што на било који начин подстиче слободоумље и револуционарске ставове.

Списку ствари које је Павле I законом забранио нема краја. Дамама није било дозвољено да на хаљинама имају траке које иду преко рамена, мушкарцима - да носе такозване француске шешире са широким ободима и зулуфе, као и ципеле са тракама. Посебан презир цар је гајио према валцеру - плесу који је био врло популаран на двору.

Петар I је забранио закивање ексера у ђонове

Цар Петар I је важио за врло економичног владара који се на све могуће начине трудио да сачува имовину империје. Како би заштитио дрвене плочнике Санкт  Петербурга од хабања, он је решио да донесе наредбу којом би се регулисало коју је обућу дозвољено носити, а коју не, и које се поправке на ципелама могу вршити.

Тим указом забрањено је било шетати улицама града у обући која има било какве металне елементе на ђоновима, било да су у питању крампони против клизања или ексери којима су се закивале "флекице". Онима који би наставили да уништавају дрвене плочнике неприлагођеном обућом, цар је изрицао велике новчане казне, док би обућарима и продавцима једноставно "гасио" бизнис и слао их у затвор.

Алексеј Михајлович је први покренуо кампању против алкохола и балалајки

Алексеј Михајлович је важио за врло сталоженог и мирног владара, који није волео никаква бучна весеља, проводе по крчмама и алкохол. Желећи да потпуно пригуши страст руског народа ка алкохолним пићима, он је 1647. године на изненађење свих становника царства објавио рат алкохолизму и балалајкама!

За почетак, смањио је број угоститељских објеката у којима су се људи окупљали уз пиће и музику, а потом и донео закон о троструком повећању цена на алкохолну продукцију. У време поста и недељом потпуно је забранио продају напитака, а нелегалним продавцима који би се дрзнули да се оглуше, изрицао и затворске казне!

image