Магазин

Овакви снимци на ЈуТјубу су замка: Испод њих се крију линкови са злонамерним садржајем

На ЈуТјуб платформи која је позната позната као ризница корисног видео садржаја у последње време "оперише" све више хакера. У коментарима испод популарних видео снимака они деле разноразне линкове иза којих се крију опасни малициозни софтвери.
Овакви снимци на ЈуТјубу су замка: Испод њих се крију линкови са злонамерним садржајем© Canva / sasha85ru

Ових дана би корисници платформе ЈуТјуб требало да буду нарочито опрезни, будући да је у току нова, посебно осмишљена хакерска кампања. На мети злонамерних виртуелних нападача налазе се љубитељи видео-игрица који на овом сајту претражују савете за играње, а посебно млађе генерације, које су лаковерније и мање опрезне на просторима интернета.

Где су сакривени малициозни софтвери

Видео-снимци на којима гејмери деле своја искуства у игрању игрица посебно су популарни на ЈуТјубу. Многи од њих имају и по неколико милиона прегледа и коментара. Управо испод таквог садржаја, у одељку за опис, хакери постављају линкове који су наизглед легитимни и потпуно безопасни, а иза којих су сакривени злонамерни софтвери попут Vidara, StealC и Lumma Stealera. Уз такве линкове обично стоји и појашњење шта се корисницима "нуди" уколико на њих кликну: најчешће је то бесплатно преузимање неког софтвера који олакшава игру или последње ажурирање игрице које још увек није званично доступно.

Злонамерни садржај се дели преко више од 20 налога и видео-снимака

Стручњаци за сајбер-безбедност компаније Пруфпоинт су ову хакерску шему брзо прокљувили и муњевитом брзином своја сазнања поделили како са ЈуТјуб платформом, тако и са читаоцима њиховог портала. У упозорењу које су објавили наведено је да су злонамерни линкови за сада откривени на више од 20 корисничких налога и видео-снимака на овој платформи, као и да је сав спорни садржај који је пронађен трајно уклоњен. Наравно, хакере ништа не спречава да нове жртве "пецају" путем других врста садржаја, те није згорег да на опрезу буду сви корисници ЈуТјуб платформе, а посебно млађе генерације, као и старији људи који нису упућени у све ризике које компјутерски вируси носе.

Хакери користили ботове

Будући да су се злонамерни линкови постављали у опису видео-снимака који имају и по неколико милиона прегледа, стручњаци за безбедност на интернету не искључују могућност да су хакери користили ботове како би вештачки повећали број прегледа својих видео снимака и привукли већи број нових корисника. Иако за сада није утврђено да се ради о истој хакерској групи, сви докази указују да је у питању организована кампања: начин постављања злонамерних линкова је практично идентичан, а на већини њих се налазе и инструкције за деактивирање софтвера за заштиту од вируса.

image
VV inauguration
banner