Магазин

Изгарање на послу: Надређени треба да зна да пролазимо кроз "бурнаут"

Изгарање на послу (Burnout syndrome) је веома чест проблем послом оптерећених људи. Напор који траје дуже време на радном месту узме "данак", те се људи осећају беспомоћно, исцрпљено, преморено, осетљиво. Иако је "бурнаут" синоним за умор и стрес, стручњаци истичу да је пожељно да знамо шта га тачно узрокује, како бисмо се на прави начин ухватили у "коштац са проблемом".
Изгарање на послу: Надређени треба да зна да пролазимо кроз "бурнаут"© ANTONI SHKRABA production/pexels

Мигрене, појачано знојење, анксиозност, депресија, поремећај апетита, социјално повлачење су само неки од симптома синдрома изгарања на послу. Јасно је да изгарање утиче на наше емоције, понашање, здравље.

Статистика каже да скоро половина, 48 одсто запослених и 53 одсто менаџера су изјавили да су "изгорели" на послу, према Мајкорсофтовом индексу трендова рада за 2022. Психолози напомињу да постоји више типова изгарање на радном месту и да је пожељно да установимо шта је тачно окидач.

"Увек охрабрујем људе да добро размисле да ли су иначе преморени или су уморни баш од посла и од чега тачно", каже је Фиби Гевин, стручњак за каријеру, а преноси Си-Ен-Би-Си.

Да бисмо схватили кроз какво сагоревање пролазимо и шта га узрокује у послу, Гевин препоручује да поставимо следећа четири питања и обавезно их одговоримо на папиру, јер ћемо тако лакше да дођемо до решења:

  • Зашто смо уопште прихватили овај посао
  • Шта се дешавало када смо били узбуђени због свог посла или каријере
  • Шта се дешавало када се нисмо осећали узбуђено или смо се осећали исцрпљено или фрустрирано због посла
  • Због чега бисмо се осећали узбуђено и поносно? А шта је оно због чега бисмо били разочарани

Одговори на ова питања могу да помогну да идентификујемо шта би могло да побољша нашу ситуацију, сматра Гевин.

Шеф треба да зна кроз шта пролазимо

"Прва ствар коју треба да урадите је да се заложите за себе и поразговарате са својим шефом. Отворено реците шта преживљавате. Објасните које су то болне тачке у послу и што их изазива.

Такође, предочите шта је оно што би вас више занимало да радите. На крају крајева, ваш надређени вероватно жели да помогне да пронађете оно што вам највише одговара на послу", наглашава Гевин.

Психолози саветују да је потребно да радимо на границима, односно да поштујемо радно време, одвојимо сате за разоноду и хобије, одмарамо, шетамо. Чим приметимо да је наша свакодневница оптерећена послом, да не можемо да спавамо, једемо или смо депресивни, треба да се обратимо стручњаку.

image