Магазин

Фотографисана изузетно ретка животиња у Аустралији

Веома ретка "стидљива" животиња, не већа од људског длана, уочена је у пустињи у Аустралији.
Фотографисана изузетно ретка животиња у Аустралији© Wikimedia Commons/Public Domain

Изузетно ретка животињска врста северне торбарске кртице, која се може видети само неколико пута у једној деценији, фотографисана је у Аустралији. Ове животиње, величине људског длана, без очију и златне боје, толико су ретке да нема ни приближних података о томе колико их има, преноси Би-Би-Си.

Кртицу су у Великој пешчаној пустињи на северозападу Аустралије уочили ренџери абориџинског порекла, који раде на очувању природе користећи своју културу и традиционално познавање те околине. Ове торбарске кртице се ретко виђају у природи, јер углавном живе у својим пешчаним тунелима, а стручњаци за дивље животиње сматрају да оне "малтене пливају кроз песак".

"Ово је друго виђење ове кртице у само шест месеци, што је редак догађај, јер се у Аустралији сваке деценије пријави само пет до десет виђења. За разлику од већине сисара који копају и иза себе остављају шупље тунеле, северна торбарска кртица урезује пут и испуњава га како иде напред, гурајући своје тело кроз песак. Упркос томе што су слепе, оне се вешто сналазе у подземљу и користе свој жуљевити нос и чело за копање," пише на званичној Инстаграм страници ренџера.

"Људи често мисле да нема много дивљих животиња у пустињи, али је она пуна јединствених животиња", истакао је стручњак Герет Кет. Указао је да је неопходно више истраживати ретке врсте, попут северне торбарске кртице, како би се осигурало њихово очување у условима климатских промена, које се највише осећају у местима где су временске прилике екстремне, као што је случај са пустињама.

image
VV inauguration
banner