Магазин

Пси могу да препознају називе за предмете, открила је студија

Ако примећујете да ваш пас очигледно реагује на одређене речи, то није никаква случајност. Пси су у стању да схвате да се неке речи односе на објекте на начин који је сличан људима, открила је мала студија псећих можданих таласа, што нуди нов увид у то како функционишу умови "човековог најбољег пријатеља".
Пси могу да препознају називе за предмете, открила је студија© Pexels/Blue Bird

Није новост да пси умеју да препознају наређења, као што су "седи" или "дођи", али сада је доказано да ови популарни љубимци умеју и да повежу речи са одређеним предметима.

Након анализирања рада у мозговима код скоро 20 паса, научници су успели да докажу да им се сећање на одређен објекат "активира" када чују његово име.

"Дуго је постојала дебата о способности нељудских бића да референцијално разумеју речи", рекла је коаутор студије Маријана Борос, преноси "Ројтерс". "Иако су постојали извештаји о овом понашању, то су увек били изоловани случајеви. Наша студија је прва у којој тврдимо да је то капацитет који поседује цела животињска врста."

Током студије, власници паса су изговарали речи предмета које су њихови љубимци познавали. У неким случајевима би псу представили предмет који се поклапа са називом, док се у другим случајевима објекат не би поклапао.

Резултати су открили да су обрасци у мозгу паса, када се речи поклапају са објектима, били другачији у односу на оне када нису. Ово је слично ономе што се може приметити код људи.

"Пси могу да схвате да речи представљају ствари... Тако да активирају менталне приказе и повезују значење речи са менталном представом, а не само са контекстом", рекла је Борос.

Истраживачи у будућности планирају да испитају да ли је ова способност разумевања референтног језика специфична за псе или би могла бити присутна и код других сисара.

image
VV inauguration
banner