Магазин

У Перуу пронађен фосил речног делфина старог 16 милиона година

Фосил џиновског речног делфина пронађен у Перуу, чији је најближи живи сродник јужноазијски речни делфин у индијској реци Ганг, упозорава на ризик од изумирања преосталих врста. Према научницима, ова изумрла врста била је дугачка до 3.5 метара, што је чини највећим речним делфином икада пронађеним.
У Перуу пронађен фосил речног делфина старог 16 милиона година© Tanjug/AP Photo/Martin Mejia

Делфин назван "Pebanista yacuruna", по перуанском митолошком бићу Јакуруна, био је дугачак више од 3 метра, а некада је живео у водама данашњег Амазона. Палеонтолози су изјавили је да лобања припада највећем делфину за ког се зна да је настањивао воде Јужне Америке.

Откриће ове нове врсте, наглашава претеће ризике за преостале светске речне делфине, који се суочавају са сличним претњама изумирања у наредних 20 до 40 година, преноси "Гардијан". Овaј делфин припада породици речних делфина који су се обично налазили у океанима пре 24 до 16 милиона година, објаснио је палентолог Алдо Бенитес-Паломино.

Преживели речни делфини били су "остаци некадашњих веома разноликих група морских делфина", рекао је Паломино, за које се сматрало да су напустили океане да би пронашли нове изворе хране у слатководним рекама. "Реке су биле вентил за бекство за древни фосил који смо пронашли, а такође су вентил и за све речне делфине који данас живе."

"Овај делфин је повезан са делфином реке Ганг у Индији", рекао је палентолог Родолфо Салас, истакавши да је делфин који је пронађен у Перуу много већи од његових живих рођака у Азији. Додао да су преци оба делфина раније живели у океану.

"То им је омогућило да заузму велике океанске просторе у близини обала Индије и Јужне Америке. Ове животиње су живеле у слатководним срединама и у Амазону и Индији. Нажалост, изумрле су у Амазону, али су у Индији преживеле", навео је Салас.

Бенитес-Паломино је открио фосил у Перуу 2018. године када је још био студент, а истраживачки рад на лобањи је био одложен због пандемије. "Били смо пронашли животињу, дива, чији је најближи живи рођак удаљен 10.000 километата у југоисточној Азији."

"После две деценије рада у Јужној Америци, пронашли смо неколико џиновских облика из региона, али ово је први делфин те врсте", рекао је Марсело Санчез-Вилагра, директор палеонтолошког одељења Универзитета у Цириху.

Фосил је, рекао је Бенитес-Паломино, био изузетан и по својој величини и по томе што није имао везе са речним делфинима који сада пливају у водама у којима је некада живео.

Заједнички проблем са којим се суочавају речни делфини, укључујући и најближе живе рођаке фосила, који пливају у рекама Ганг и Инд, представља непосредан ризик од изумирања. Урбани развој, загађење и рударство били су кључни узроци и већ су довели делфина реке Јангце до изумирања.

image