Магазин

Продужите дан да траје 26 сати: Норвешка тражи другачију временску зону

Најсевернији регион Норвешке Финмарк затражио је од Европске комисије (ЕК) да одобри успостављање временске зоне са 26-часовним даном, пренели су локални медији. Многи овај захтев сматрају бизарним, посебно са чињеницом што и челници истичу да "нису баш размишљали како би нове временске зоне функционисале у пракси".
Продужите дан да траје 26 сати: Норвешка тражи другачију временску зону© Ehsan Haque/pexels

Норвешка има намеру да уведе дан који би трајао 26. сати. Намера је можда добра, али многима је објашњење исте крајње чудно.

Наиме, локалне власти у Норвешкој наводе да овај захтев који је промовисала градоначелница Вадсоа, градића у Арктичком кругу у близини руске границе, многи сматрају крајње бизарним, иако има за циљ да унапреди локалне вредности, повећа време посвећено породици и привуче нове становнике у регион, преноси портал Политико.

У свом писму Европској комисији, која је потврдила да је примила захтев, локалне власти у региону Финмарк траже да ЕК наложи норвешким властима да одобре стварање временске зоне са 26-часовним даном уместо 24-часовног.

"Нисмо много размишљали како би нове временске зоне функционисале у пракси. Мислим да ЕК неће одобрити овај предлог, тако да нисмо разрађивали све детаље", изјавила је Венче Педерсен, градоначелница Вадсоа и нагласила да се овај регион бори да привуче нове становнике.

Идеја је да кроз пројекат "Мортајм" се промовише јединствени начин живота, нудећи појединцима прилику да уживају у квалитетнијем времену ангажовању у активностима као што су риболов, лов, учење нових језика или једноставно дружење са вољенима, наводе челници.

"Не трчимо за аутобусима или за возовима и не морамо дуго да путујемо на посао. Веома смо задовољни што живимо у делу Норвешке где имамо више времена да будемо са пријатељима, са породицом и заједно. Свиђа нам се наш начин живота и мислимо да би то могло бити веома узбудљиво, посебно за породице са малом децом", наглашава градоначелница Вадсоа.

Да ли би се то заиста могло догодити

Норвешка није чланица Европске уније, али је земља део Европског економског простора (ЕЕП). Док директива ЕУ регулише аранжмане за летње рачунање времена, друго је питање да ли има овлашћења за стварање одвојених временских зона.

Према званичнику Комисије, временске зоне су ствар самих земаља, тако да је мало вероватно да ће ЕУ моћи да одобри захтев региона.

Ипак, Педерсен се нада да ће бар проширити вест о јединствености северне Норвешке.

image