Магазин

Које воће је најздравије - ево шта препоручују стручњаци

Стално слушамо да би у наше јеловнике требало да уврстимо што више витамина и минерала који се налазе у свежем воћу. Јабуке, крушке, шљиве, банане, боровнице, цитруси су одлични избори, али како да знамо шта је најбоље од најбољих за наше здравље?
Које воће је најздравије - ево шта препоручују стручњаци© Lisa Fotios/pexels

Осим што је идеална ужина, воће је веома корисно за организам јер садржи витамине, минерале, влакна, воду и друге есенцијалне хранљиве материје које повољно утичу на наше здравље, истичу нутриционисти.

Воће помаже у борби против поподневног пада енергије боље него шољица кафе. А пошто је природни шећер здрав извор енергије, упаривање воћа са протеинима ће дати сличан подстицај. Не смемо да претерујемо са количином, на шта посебно треба да обрате пажњу особе које имају проблемима са шећером у крви, пише Ју-Ес-Еј-Тудеј.

Које воће је најздравије

"Ако живите у области у којима су доступни свежи производи, онда је било који избор воћа здрав", каже дијететичар Данијел Крамбл Смит.

Међутим, свако воће има јединствен нутритивни профил, а самим тим и предности:

Боровнице

Ове бобице садрже влакна и држе нас сатима ситим. Такође се сврставају у биљке са највећим садржајем антиоксиданата, а како је познато они спречавају оштећење ћелија. "Студије показују да дивље боровнице имају когнитивне и кардиоваскуларне предности, као и једињења која се боре против рака", каже Крамбл Смит.

Јабуке

Исто су богате антиоксидансима, а посебно оне тамније боје као што је "ред делишес". Имају витамин Ц и влакна, која се налазе углавном у кори, и пектин, влакно које делује као пребиотик и помаже у функционисању дебелог црева. Садрже кверцетин, флавоноид са антиоксидативним својствима за који студије показују да може смањити ризик од кардиоваскуларних болести. Штите од алергија јер делује као природни антихистаминик.

Наранџе

Сјајни цитруси садрже око 92 одсто дневних потреба за витамином Ц. Они су добар извор фолата, витамина Б који је важан током трудноће, али такође може играти улогу у превенцији кардиоваскуларних болести, неплодности, можданог удара, деменције, рака дебелог црева и Алцхајмерове болести.

Грејпфрут

Добар је извор витамина Ц, који тело користи за формирање крвних судова, хрскавице, мишића и колагена у костима. Витамин Ц делује као антиоксиданс и помаже телу да апсорбује и складишти гвожђе. Грејпфрут такође садржи витамин А, који повољно утиче на здравља очију.

Јагоде

Још једна намирница која је богата витамином Ц, који штити наш имунолошки систем. Садрже манган, фолат и калијум.

Ананас

Пун је витамина Ц, А, К, фосфора, цинка и калцијума. Богат је манганом и садржи бромелаин, екстракт који се налази у плоду и стабљици, а који има антиинфламаторна својства.

Папаја

Папаја садржи витамине Ц, А, Е, фолне киселине, влакна и висок ниво антиоксиданата, укључујући ликопен.

Шљиве

Ово воће има антиоксиданте као што су антоцијанини и кверцетин, који могу смањити ризик од срчаних обољења. Такође су богати влакнима, што може помоћи у регулисању покрета црева. "Шљиве имају нижи садржај шећера и низак гликемијски индекс, што их чини идеалним за све који имају дијабетес, инсулинску резистенцију или поремећај регулације шећера у крви", наглашава Крамбл Смит.

Киви

Киви обилује витамина Ц, Е и влакана. Такође је богат ензимом који се зове актинидин, који помаже варењу, и лутеин и зеаксантин, два антиоксиданса која помажу здрављу очију.

Колико смемо воћа дневно да једемо

Дневна препоручена порција воћа зависи од неколико фактора, укључујући старост, висину, пол, тежину и физичку активност. Генерално, United States Department of Agriculture истиче да одрасли треба да конзумирају око 2 шоље воћа дневно.

Ево неколико примера онога што се рачуна као "шоља" воћа:

1 мала јабука
1 велика банана
10 урми
2-3 кивија
1 велика бресква
3 средње шљиве
1 кришка лубенице

image