Магазин

Психологија нереда: Зашто неки људи не чисте свој дом

Сви сањамо да имамо леп и уредан дом са чистим и организованим просторијама, налик оним из каталога. Понекад успевамо да ово остваримо, некад немамо снаге да сређујемо, али у већини времена можемо рећи да кућу држимо "под контролом". Ипак, постоје и они који живе у хаосу и не маре што им окружење није чисто и уредно. Шта је узрок тога да неке особе не сређује своју кућу?
Психологија нереда: Зашто неки људи не чисте свој дом© freepik

За многе људе, уредан дом може бити умирујући - уредно склониште у често неуређеном свету. За друге, таква окружења могу бити стерилна, те се боље осећају у претрпаним просторијама - књиге и на полицама и поду, неопрани судови, веш по столицама и фотељама. На хаос у кући се дуго гледало као на неку карактерну ману или као знак лењости.

Шта заправо неуредан животни простор говори о особи

Неуредан дом може бити резултат много фактора. Ако не чистимо своју кућу, то може значити да смо заузети и да имамо мало времена за чишћење и организацију. Такође, указује да имамо превише ствари или да су ту мала децу која не сређују за собом. 

Нераспремљен дом може упућивати на депресију или преоптерећеност

Ако смо обично уредни и организовани, и постајемо немарни према дому то може указивати да се нешто дешава у животу. На пример, неуредност понекад може бити знак депресије. Депресивни људи се често осећају превише уморно или безнадежно да би могли да одрже корак са рутинским кућним пословима.

Депресија такође може отежати да особа остане усредсређена и да има енергију за сређивање собе. Зато, ако ако сумњамо да би наш неуредан дом могао бити знак проблема у животу или последица депресије, онда је препоручљиво да се обратимо стручњаку, наглашавају психолози.

Такође, ако смо неко време фрустрирани или љути врло је могуће да ће кућа да буде занемарена, јер неред је често последица фрустрација.

Шта када је неуредност уобичајена

Неки људи једноставно не дају велики приоритет томе да све буде чисто, организовано и на свом месту. За њих неред је једноставно нормално стање ствари - ако је кућа претрпана и то нам је сасвим у реду, онда је то вероватно више знак личности и преференци, пише Вери-вел-мајнд. 

Постоје и предности "хаоса у кући"

Када нам је све разбацано и ко зна где остављамо ствари, наравно да ћемо теже да их нађемо. Али неуредност такође има позитивне стране, говоре истраживања.  Урађена је серија експеримената о психологији нереда и откривено је да рад у одређеном простору може да подстакне великодушност, док неуредно окружење заправо доводи до веће креативности.

image