Магазин

Због чега је важно да замените зимске гуме летњим и колико ће то да вас кошта

Од 1. априла сви возачи би на својим четвороточкашима требало да имају летње гуме, које су прилагођене вишим температурама и дизајниране тако да пружају боље перформансе на сувом друму. Колико кошта замена и где је најбоље одлагати зимске гуме које сте скинули са возила?
Због чега је важно да замените зимске гуме летњим и колико ће то да вас кошта© Canva / RossHelen

Законом о безбедности саобраћаја зимске гуме обавезне су у периоду од 1. новембра до 1. априла уколико се на коловозима задржава снежни покривач. Летње гуме, међутим, нису законска обавеза, али их стручњаци препоручују због материјала од кога су израђене, а самим тим и бољих перформанси у топлим и сувим условима.

У сусрет 1. априлу, РТ Балкан је истражио колико кошта замена гума, које могућности пружају вулканизери када је реч о складиштењу зимских пнеуматика, као и колико се заправо чека на замену гума.

Зашто је важно да на возилу имамо летње гуме од 1. априла

Летње гуме нису само измишљотина оних који их производе, већ нешто што возачима и другим учесницима у саобраћају гарантује најбоље перформансе у вожњи и највећу сигурност на друму. Оне су направљене од тврђе гумене смеше, са мањим процентом силика, која се на врелом асфалту мање деформише.

Осим тога, летње гуме имају веће блокове профила, што практично повећава површину пнеуматика која је у контакту са друмом, чиме се побољшавају управљање возилом и његова стабилност у кривинама и скраћује пут кочења у непредвиђеним ситуацијама.

Замена гума код вулканизера

У овом периоду године гужве код вулканизера су практично неизбежне. На замену пнеуматика се, без унапред договореног термина, може чекати и по неколико сати, док се заказивање врши неколико дана унапред. И то ако вам се посрећи. Онда када дођете на ред, потребно је издвојити између 20 и 40 минута за замену пнеуматика на свим точковима.

Цене замене гума крећу се у распону од 750 до 1300 динара по точку за стандардне димензије, док за велике гуме (20 инча и више) цене могу ићи и до 2000 динара по комаду. У ову цену укључено је и балансирање гума. Само замена пнеуматика, без балансирања износи од 350 до 600 динара по точку за стандардна возила, односно око двоструко више за веће гуме. Вулканизери, међутим, ово не препоручују.

Хотел за гуме - добра идеја или бацање пара

Уколико у свом дому имате довољно велики простор за одлагање, хотел за гуме вам вероватно неће бити потребан - зимске гуме које сте скинули можете сместити на тераси или у подруму до наредне замене која је 1. новембра. Међутим, уколико вам простор то не дозвољава, ова врста услуге ће вам свакако бити од користи. 

Када је реч о ценама хотела за гуме, оне се крећу од 450 до 700 динара на месечном нивоу за све 4 гуме, односно од 5400 до 8400 динара годишње. Овакво одлагање гума не само да вам штеди простор, већ и гарантује да ће ваши пнеуматици током читаве године бити складиштени на адекватан начин и у одговарајућом температури, како не би дошло до оштећења.

image