Магазин

Преминуо мушкарац који је био заражен ковидом 613 дана: Био вакцинисан и развио 50 мутација

Пацијент ослабљеног имунитета који је био заражен ковидом-19 укупно 613 дана, током којих је развио нови, висoкомутирани сој, преминуо је од последица хематолошких проблема, открили су холандски научници.
Преминуо мушкарац који је био заражен ковидом 613 дана: Био вакцинисан и развио 50 мутација© Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Овај мушкарац (72) неколико пута је био вакцинисан, али није било имунолошког одговора на имунизацију, а оболео је од омикрон варијанте у фебруару 2022, преноси Тајм.

Он је потом развио више од 50 мутација, укључујући неке које су указивале на појачану способност избегавања имунолошке одбране, рекли су научници.

Детаљна анализа узорака прикупљених из више десетина брисева носа и грла показала је да је коронавирус развио отпорност на сотровимаб, третмана за стварање антитела, у року од неколико недеља, рекли су научници из Центра за експерименталну и молекуларну медицину Универзитета у Амстердаму.

Они су истакли да је инфекција од 20 месеци најдужа позната и да не постоје подаци о другим пацијентима са овом варијацијом, али су упозорили да продужене инфекције омогућавају вирусу пандемије да акумулира генетске промене, потенцијално стварајући нове варијанте вируса.

"Овај случај наглашава ризик од упорних инфекција САРС-КоВ-2 код имунокомпромитованих појединаца. Истичемо важност наставка геномског надзора еволуције САРС-КоВ-2 код имунокомпромитованих особа са продуженим инфекцијама", рекли су научници који ће овај случај представити наредне недеље на медицинској конференцији у Барселони.

Научници који проучавају геномске податке прикупљене из узорака отпадних вода пријавили су доказе о појединцима са изражено мутираним сојевима коронавируса.

Овакве упорне инфекције такође могу узроковати да пацијенти имају дуготрајне симптоме ковида, показују истраживања.

image
VV inauguration
banner