Магазин

Храм неба и Храм Светог Саве: Си поклонио Вучићу занимљиве скулптуре од челика (ФОТО)

Председник Кине је председнику Србије поклонио занимљиве скулптуре које према речима кинеских званичника означавају кинеско-српско пријатељство.
Храм неба и Храм Светог Саве: Си поклонио Вучићу занимљиве скулптуре од челика (ФОТО)© Икс

Председник Кине Си Ђинпинг је током званичне посете Београду председнику Србије Александру Вучићу поклонио скулптуре Храма неба у Пекингу и Храма Светог Саве направљене од челика.

Фотографију на којој Си Ђинпинг и Вучић у присуству супруга  Пенг Лијуан и Тамаре Вучић посматрају поклоне, објавила је на мрежи Икс помоћник министра иностраних послова Кине Хуа Чуњинг.

Она је навела у објави скулптуре означавају кинеско-српско пријатељство.

Храм неба 

Храм неба или Небески храм како се још назива, сматра се таоистичким храмом и представља комплекс верских грађевина у југоисточном делу централног Пекинга. Саграђен је у 15. веку, а проширен је и обновљен у 16. веку, говоре званични подаци. Уврштен је у Унескову светску баштину и важи за ремек-дело архитектуре. 

Храм Светог Саве 

Изградња велелепне православе грађевине започета је тридесетих година 20. века, а Одбор за изградњу храма одабрао је архитекте Богдана Несторовића и Александра Дерока. Уз бурну историју и рат, наставак изградње је уследио тек осамдесетих година 20. века, а тада је за новог архитекту именован је Бранко Пешић. Уз броје прекиде, екстеријер храма је завршен током двехиљадитих. Део унутрашњости храма је урађен у мозаику за шта је заслужна Руска академија уметности, а руски председник Владимир Путин, посетио је Храм Светог Саве 2019. године.  

image