Магазин

Повучена друга тужба против Шакире о наводној утаји пореза

Шпански суд обуставио је истрагу о наводној пореској превари коју је починила колумбијска поп звезда Шакира, након што се против ње водила истрага због утаје 6,6 милиона евра.
Повучена друга тужба против Шакире о наводној утаји пореза© Invision/AP/Evan Agostini

Тужиоци су отворили случај у јулу, наводећи да је она користила мрежу компанија, неке у пореским рајевима, да превари шпанску пореску управу за 6,6 милиона евра 2018. године.

Месец дана касније, певачица је платила 6,6 милиона евра за измирење дуга.

Тужиоци су у среду затражили да се одустане од кривичног поступка због "недостатка доказа", на шта је суд данас пристао.

Иако је Шакира починила "неправилности" у својој пореској пријави из 2018. године, суд је рекао да то "није довољно да представља кривично дело против пореских власти" и да у њеном понашању није откривена "намера да почини превару".

По Молинс, један од њених бранилаца, поздравио је ту одлуку, рекавши да је њоме "стављена тачка на клеветничку кампању коју су пореске власти водиле" против Шакире и "доказује да певачица никада није била преварант".

Његова клијенткиња је "потпуно задовољна јер је суд признао да није починила никакву кривичну превару", додао је он.

Одлука значи да Шакира има само један нерешени административни случај који треба да реши у вези са својим приходима из 2011. године, када је провела "највише 70 дана у Шпанији, ни пола минимума да би се сматрала пореским резидентом", рекао је њен правни тим.

Судска пресуда донета је шест месеци након што је Шакира решила ранији случај пореске преваре, постигавши нагодбу у последњем тренутку са тужиоцима на дан отварања њеног новембарског суђења о приходима које је зарадила између 2012. и 2014. године. У том случају, тужиоци су тражили казну од више од осам година затвора. Оптужили су је да је преварила пореске органе за 14,5 милиона евра у предмету који се односио на то колико је времена живела у Шпанији.

Шакира је одбацила оптужбе, рекавши да се преселила у Шпанију са пуним радним временом тек 2015. године.
До тренутка суђења, она је већ платила 17,45 милиона евра за измирење заосталог пореског дуга, рекли су тужиоци.

То суђење је завршено истог дана, након што је певачица пристала да плати казну.

Шакира (47) сада живи у Мајамију са своја два сина након раскида са фудбалером Барселоне Ђераром Пикеом.

Он је осуђен за пореску превару 2016. године и наложено му је да плати 2,1 милион евра казни и заосталих обавеза, а Врховни суд Шпаније је поништио ту пресуду 2021, преноси Гардијан.

image