Магазин

Радна недеља од 4 дана - боља продуктивност и мање изостанка са посла

Пандемија је покренула разговоре о скраћивању радне недеље на четири дана, а послодавци су почели да размишљају о важности флексибилности радног времена. Недавно завршен пилот пројекат показао је добре резултате - повећан приход , продуктивност и задовољство запослених, а све компаније, учеснице у истраживању се неће вратити на петодневни распоред.
Радна недеља од 4 дана - боља продуктивност и мање изостанка са посла© freepik/ senivpetro

"У већини земљама имамо радну недељу која је званична од 1938. године и није у складу са савременим животом. За добробит људи, кључно је да се позабавимо структуром радне недеље",рекла је Џулиет Шор, економиста и социолог са бостонског колеџа, која је водила истраживање, преноси "Блумберг".

Истраживањем је праћено 969 запослених у периоду од 10 месеци, скраћивана је радна недеља, у просеку за шест сати, а без промене плате. У овом истраживању учествовале су компаније и организације из САД, Ирске и Аустралије. Према објављеним подацима, компаније су регистровале повећање прихода и продуктивности запослених, а радници на четвородневном распореду такође су били склонији раду из канцеларије, него од куће. Компаније које су биле део пилот пројекта имале су пораст прихода за 8 процената, али и бољу продуктивност запослених. Број изостанака запослених је опао, а број новозапослених је незнатно порастао.

"Видели смо дефинитивно већи ниво ангажовања међу особљем - већи него што смо икада
забележили", рекао је Џон Леланд, главни директор за стратегију у једној од компанија, која је
завршила свој пилот програм у септембру и трајно прешла на четвородневни распоред.

Деведесет седам процената запослених је желело да настави са четвородневним распоредом, при чему су радници пријавили мање стреса на послу, мање изгарања, анксиозности и умора, али и мање проблема са спавањем.

У студији су биле заступљене мање фирме (од 10 до 400 запослених) са прилично младом популацијом радника. Истраживачи кажу да су у преговорима са већим, познатијим компанијама (од 1.000 до 35.000 запослених) за наредну 2023. годину.

Широм света компаније почињу да прате овај модел рада. У Јапану је током 2021. године компанија Мајкрософт спровела пилот програм од 4 радна дана, а резултат је повећање продуктивности за чак 40 посто. Белгија, има проблем ниске запослености, па је влада ове земље одлучила да на овакав начин мотивише потенцијалне раднике.  Фирме у овој земљи, оставиле су запосленима могућност да бирају између 5 или 4 радна дана, али се ово показало неодговарајућим за многе јер сатница остаје и даље иста. 

image