Магазин

Комарци, осе, мрави - како избећи инсекте

Комарци и бубе су неизоставни када дође лепо време и не само што нам досађују, у неким ситуацијама са њима не можемо да изађемо на крај. Има их више него иначе - лете и скачу на све стране, па се мрежица за прозоре, као и коришћење крема и спрејева за ублажавање отока од убода подразумевају. Постоји још начина како да се решимо ових напасти, наглашавају стручњаци, те је пожељно је да их знамо.
Комарци, осе, мрави - како избећи инсекте© @ jcomp/freepik

Лето не доноси само лепо време и забаву, већ са њим долазе и напорне појаве као што су комарци, мрави, буве: "Што је топлије, то су бубе активнији и брже. Нажалост, то може значити да ће се вероватније хранити и кретати око вас", каже Мајкл Рауп, професор ентомологије.

Наравно да ћемо да урадимо све што је у нашој моћи да смањимо ризик да дођу у контакт са кожом - припремамо спрејеве, креме. Ипак, овде многи греше, јер користе исто средство или методу како би се решили разних инсеката. Свака буба је другачија, кажу ентомолози и предлажу следеће савете како да избегнемо најчешће инсекате на које ћемо налетети током лета.

Комарци

Сигурно да су комарци најдосаднији инсекти и не прође лето да бар једну ноћ не спавамо због њих. Стручњаци напомињу да ће вентилатор близу прозора да их одврати да уђу у дом. Њих привлачи влага, те би на пример, базенчиће за децу требало прекривати. Такође, мреже на вратима и прозорима се подразумевају.

"Уједи комараца имају тенденцију да створе црвене кврге које сврбе и обично су груписане. Препоручујем наношење хидрокортизонске креме, а можете да узмете антихистаминик против алергијеске реакције на пљувачку комарца", саветује др Гери Голденберг.

Пчеле и осе

Да бисмо их избегли, препорука је да не користимо "слаткасте" мирисе: "Ако је пчела близу вас или слети на вас, останете мирни, хладни и прибрани. Нису заинтересовани да вас убоду", саветује Рауп. Ипак, ако се то догоди помажу хладне облоге и хидрокортизонска крема, пише Јаху.

Што се тиче оса, оне су агресивније и могу убости и више пута. Препорука је да храну покривамо ако смо напољу и не седимо у близини канти за смеће, јер воле ова места.

Честе су алергије на убоде и пчела и оса - отоци, црвенила, па и гушења, па у таквим ситуацијама треба се хитно обратити лекару. 

Крпељи

Требало би редовно косити и одржавати травњак око куће, а ако идемо на излете, лекари саветују да носимо одговарајућу обућу и одећу (дуги рукав и ногавице, чарапе које прекривају ногавице) како бисмо направили баријеру између инсекта и коже. Уколико нам се крпељ закачи на кожу, требало би се обратити оближњем дому здравља.

Пауци

Чести су током лета, "воле" ћошкове соба, просторе око прозора, врата, кутије са накитом, полице са књигама. Мале су вероватноће да ће нас угристи, али ако се то догоди не представљају неки велики ризик за људе и сваки могући угриз би био сличан убоду пчеле. Наравно, овде се не говоримо о отровним пауковима.

"Уједи паука изгледају као црвене кврге са крастама. У случају неких отровних паука, можете развити нешто што се зове некроза и тада се ствара велики чир", каже Голденберг.

Лето подразумева да путујемо широм света, те ако нас угризе опасан паук, попут удовице или пустињака, или ако не знамо која врста паука нас је ујела, најбоље је да одмах потражите медицинску помоћ, саветују лекари.

Буве

Присутне су током целе године и да би смањио ризик од интеракције са бувама, препоручује се редовно неговање кућних љубимаца. Редовно усисавање у кући може уклонити јаја бува, ларве, лутке и одрасле јединке са тепиха и простирки.

Мрави

Чист дом, распремљен сто, испражњено ђубре су добар предуслов да немамо мраве у стану. Уколико нас пак угризу, лед користити за смањење отока, заједно са хидрокортизонском кремом за заустављање свраба.

image