Магазин

Путовање кроз време: Како је воз №526 нестао без трага и појавио се 40 година касније у другом граду

Прича о мистериозном нестанку воза №526 који је 1952. године превозио 200 малишана ни дан данас се не стишава, јер воз не само да је нестао "са радара", већ је и отпутовао кроз време и то 40 година унапред. Да ли је у питању само легенда или не, нико не зна, али је прича свакако интригантна.
Путовање кроз време: Како је воз №526 нестао без трага и појавио се 40 година касније у другом граду© РИА Новости / Саид Царнаев

На лето 1952. године у Совјетском Савезу догодило се право чудо: воз који је саобраћао на релацији Виборг - Канељарви, у коме се налазило 200 малишана који су путовали у санаторијум, промашио је последњу станицу и нестао у времену и простору. Али, то није најневероватнији део приче - још је невероватније то да он "магично" појавио 40 година касније и поново вратио у прошлост!

Необјашњиве околности нестанка воза

Воз №526 је са почетне станице Виборг кренуо пут Канељарвија у 11 часова и 30 минута, и по плану је на дестинацију требало да стигне тачно у 2 сата поподне. Пут је протицао у савршеном реду и ништа није слутило на невољу све док воз није "пролетео" поред претпоследње станице великом брзином. Отправнику возова се то учинило чудним, али није желео да диже панику без разлога. Међутим, можда је требало - јер се након само 10 километара возу потпуно изгубио траг. Или макар тако каже легенда.

Стаљин: "Имате 3 дана да пронађете децу!"

Вест о нестанку воза је брзо дошла и до државног врха, а ситуацију је додатно погоршавала чињеница да се у возу налазило 200 малишана. Стаљин и његови најближи сарадници су наводно потпуно "полудели" када су чули шта се догодило, па је брже боље организована потрага за несталим возом. У претраживању терена је учествовало на десетине одреда специјалних служби и добровољаца који су "чешљали" сваки квадратни метар, а рок који је дао Стаљин је био веома кратак - само 3 дана.

Воз се појавио ниоткуда

За два дана је читава околина била претражена, али од воза и путника није било ни трага ни гласа. Службе, наравно, нису дизале руке, али су подсвесно већ сви одустали од потраге. Међутим, у зору трећег дана, на прузи недалеко од финалног одредишта стајао је фамозни воз. Сви су били у чуду - тај део је био претраживан уздуж и попреко и то неколико пута! У званичном извештају специјалних служби било је експлицитно наведено: "Воз се појавио ниоткуда."

Како је воз №526 путовао кроз време

Сви који су се налазили у возу су одмах били задржани како би се испитале околности мистериозног нестанка воза, а сви до једног, од машиновође до малишана, говорили су исту ствар: воз се одједном нашао у густој, сребрнкастој магли, а након тога пристигао на железничку станицу у Санкт Петербургу, и то са 40 година "закашњења", 1992. године! Најневероватније од свега јесте то што је улазак мистичног воза у станицу забележен чак и у картотеци железничке станице. Како - нико не зна.

И како се поново вратио из будућности у садашњост

Намеће се само још једно питање: како се воз поново обрео недалеко од Канељарвија и у 1952. години? Ако је веровати легенди, за повратак у садашњост (или прошлост, зависи како се посматра) заслужан је био машиновођа воза, господин Сечкин. Управо је он, упркос свим безбедносним правилима, одлучио да по пристизању у Санкт Петербург и 1992. годину прође кроз депо и крене назад, путем којим је до те станице и дошао. Да није тога, ко зна шта би било и да ли би он икада био пронађен. Бар тако каже легенда.

image