Магазин

Епидемија, шамани, мистериозна убиства: Које тајне крије Обводни канал у срцу Санкт Петербурга

Северна престоница Русије је позната по својим каналима, али и чињеници да се баш на њима дешавају најчудније ствари. Обводни канал је можда и најпознатији по паранормалним активностима, а историчари су тек недавно установили шта је узрок.
Епидемија, шамани, мистериозна убиства: Које тајне крије Обводни канал у срцу Санкт Петербурга© РИА Новости / Всеволод Тарасевич

Од самог почетка његове изградње, 1760-их година, Обводни канал у Санкт Петербургу је добио титулу мистичног и застрашујућег места. На његовим обалама налазе се три клинике за психијатријске болести, три Дома Културе, духовна академија и низ мрачних грађевина, чији пролази формирају лабиринте. Ипак, оно што највише утерује страх у кости јесу паранормалне активности које су се на овом каналу дешавале кроз векове.

"Лоша земља, не треба је копати"

У 18. веку границе између градова полако су престајале да се граде у висину, али су зато почели да се копају ровови, који би се касније пунили водом. Један од таквих ровова био је и Обводни. Његово ископавање, међутим, није текло глатко - за првих 10 година радници су ископали тек једну деоницу, али је разлог врло необичан: мало-мало, па су неки или бежали главом без обзира, или гинули без икаквог објашњења. Чиновници су сумњали на Кареле, народ који живи недалеко одатле, а када би успевали да ухвате неког од њих уз сумњу да саботирају изградњу, они би само рекли: "Лоша земља, не треба је копати".

Мистериозно убиство на које су жену наговорили гласови из воде

Почетком 20. века, 1913. године, на Обводном каналу догодило се стравично убиство, које је житеље Санкт Петербурга на смрт препало. У његовим водама су у два наврата пронађени џакови са људским остацима за које се није знало ни како су се ту појавили, нити коме они припадају. Истрага је била дуга и мучна: слике лица које се пуком срећом сачувало биле су полепљене по целом граду, а недељу дана касније у полицију је дошла жена која је тврдила да је то њен муж. На неколико испитивања ништа није указивало да је то њених руку дело, али је жена одједном изјавила да је она починилац и да је све време чула гласове који су допирали из канала који су је терали да то уради.

"Епидемија" самоубистава због проналаска плоча са чудним натписима

Десет година касније дуж Обводног канала градио се топловод, а радници који су били задужени за ископ земље пронашли су у њој чудне плоче исписане непознатим писмом. Под њима се налазило право гробље људских остатака, за које су археолози рекли да потиче из 10. века. Иако се веровало да је то значајно археолошко налазиште, кости и плоче су ипак измештене, како би се наставило са изградњом. Пар месеци касније на Обводном каналу је кренула права епидемија самоубистава. Људи су масовно скакали у воду дубине 3 до 5 метара, а они којима се посрећило да преживе говорили су да их је ка дубинама вукла нека необјашњива сила. Због великог броја самоубица властима није преостајало ништа друго него да на сваких пар метара поставе стражаре, који би даноноћно спречавали трагедије.

Проклетство шамана за које нико није знао

Како је време одмицало, челнике је све више забрињавало све што се догађа на Обводном каналу, па су се у истраживање укључили и археолози и историчари и доктори. Заједничким снагама они су разоткрили мистерију: испоставило се да су плоче које су пронађене 1923. године заправо користили карелски шамани у својим обредима приношења жртава и да је место и заиста проклето. Оне који оскрнаве плоче и такну остатке шамана и жртава чека страшна судбина: његов дух ће изаћи на површину и сваке треће године нове деценије узимати нове жртве. Нажалост, они који су градили топловод тога нису били свесни и тако су, ничим изазвано, отворили "Пандорину кутију".

image